Lichamelijke aantrekkingskracht: waar kijk je eigenlijk naar?

Merel Nijman | vrijdag 25 maart 2022

Wat vind je sexy en wat vind je mooi? Lichamelijke aantrekkingskracht is helemaal niet wat je denkt. Hoe we naar elkaar kijken is een formule in het brein waarin lichaam, stem, aandacht en zelfs rijkdom een rol spelen. In deze blog leggen wij uit hoe we naar elkaar kijken en wat iemand aantrekkelijk maakt! 

Gezicht 

Hoe we naar elkaar kijken wordt gestuurd door onze “partner scanner”. Dit zijn de eerste 0,2 seconde die onze hersenschors nodig heeft om te zien of die man of vrouw een aantrekkelijk of minder aantrekkelijk gezicht heeft. De partner scanner gaat dus heel snel te werk en dit gebeurt onbewust. Allereerst komt het gezicht aan bod. Het gezicht is een spiegel voor de geest en de genen. Iemand zijn gezichtsuitdrukking vertelt iets over het DNA en onderzoek wijst uit dat de hersenen een voorkeur hebben voor symmetrische gezichten. Dit zijn dus ogen die op een gemiddelde afstand van elkaar staan, een mond met een gemiddelde breedte, een gemiddeld formaat kin en een voorhoofd die een gemiddelde hoogte heeft. Maar.. het allermooist vinden wij gezichten waarin iets bijzonders zit! Aldus Mark Mieraswetenschapsjournalist & natuurkundige, gespecialiseerd in hersenonderzoek.

Lichaam 

De lichaamsbouw en lichaamsrondingen van iemand wegen ook mee in aantrekkelijkheid. 

Een lang, breed en gespierd lichaam bij mannen zorgen voor aantrekkingskracht bij vrouwen. Een smalle taille en brede heupen worden aantrekkelijk gevonden bij vrouwen. Ook een sexy loopje is een reden voor mannen om vrouwen sexy te vinden. En vrouwen vinden mannen met brede kaken en brede schouders aantrekkelijk 😉

Benen

De benen zijn ook een belangrijk deel van de aantrekkingskracht bij iemand. Benen die in verhouding met het lichaam 5% langer zijn dan het gemiddeld zorgen voor een hoge aantrekkelijkheid. Lange benen vormen waarschijnlijk een aanwijzing voor een gezonde, onbelemmerde groei en dat is weer een aanwijzing voor gezonde genen. Mensen met lange benen hebben ook een verlaagde kans op kwalen als diabetes, hoge bloeddruk en op hartproblemen. Ook vallen lange mannen beter in de smaak dan korte mannen. 

Spullen 

Kleding en spullen hebben ook invloed op hoe aantrekkelijk je iemand vindt. Er ligt een verband tussen het prijskaartje van de kleding van mannen en hoe sexy vrouwen ze vinden. Denk aan dure auto’s waar mannen in rijden want ook daaraan kleeft sexappeal. Onderzoekers van de University of Houston in Texas ontdekten in 2008 dat vrouwen een man in een Porsche aantrekkelijker vinden dan eentje in een Honda Civic. Dat gold vooral als ze gevraagd werd welke man ze leuk vonden voor een liefdesaffaire. Moesten ze mannen als serieuze huwelijkspartner beoordelen dan viel het Porsche-effect vrijwel volledig weg.

Tot slot: er is dus een universele voorkeur voor een symmetrisch gezicht en lange benen maar wat “sexy” is, is afhankelijk van de omstandigheden. Want wie honger heeft vindt vollere vrouwen sexy dan wie voldaan is. Zo was “vol” vroeger populair (Rubens tijd) en slank vandaag de dag! https://www.mieras.nl