Quiz: de Vier Liefdesstijlen

Merel Nijman | woensdag 10 november 2021

Als je weet hoe je gehecht bent, dan geeft dat meer inzicht in je liefdesleven en helpt je zo nodig te veranderen. In onze vorige blog hebben wij het hier uitgebreid over gehad, maar welke hechtingsstijl past nou bij jou? In deze blog kun je een hechtingsstijl test doen!

 AIk voel me op mijn gemak in relaties. Ik vertrouw de ander en vind het prettig als hij/zij op me rekent. Ik maak me geen zorgen over alleen zijn en ook niet over of mijn partner me wel accepteert zoals ik ben.

B. Ik deel het liefst al mijn gevoelens, maar merk vaak dat mijn partner meer afstand houdt dan ik prettig vind. Persoonlijk en vertrouwelijk contact vind ik belangrijk en plezierig, maar soms vraag ik me af of mijn partner mij wel net zo waardeert als andersom.

C. Ik kan me goed redden zonder nauwe emotionele banden. Het is voor mij erg belangrijk om zelfstandig te zijn en het gevoel te hebben dat ik de ander niet per se nodig heb. Ik stel me onafhankelijk op en wil dat mijn partner hetzelfde doet.

D. Ik geef mezelf niet gauw bloot. Ik ben niet graag alleen, maar heb er ook moeite mee om mijn partner volledig te vertrouwen of me afhankelijk op te stellen. Ik ben bang om gekwetst te worden als ik te vertrouwd met iemand wordt.  

—————————————————————————————————————————

A. Veilige hechtingsstijl

– Ongeveer de helft van de mensen heeft een veilige hechtingsstijl. Ze zien zichzelf als iemand die liefde en steun verdient en zijn ervan overtuigd dat anderen hen zullen helpen als dat nodig is. Deze groep heeft geen moeite met intimiteit, piekert weinig over de liefde en is op een vanzelfsprekende manier liefdevol en zorgzaam voor hun partner. Anders gezegd: de liefde gaat ze makkelijk af.

B. Onveilig, type angstig

– Zo’n 20% heeft een angstige liefdesstijl. Volgens psychologen Kim Bartholomew en Leonard Horowitz twijfelen angstig gehechte mensen aan hun eigenwaarde. Dat zorgt ervoor dat ze de nabijheid en steun van anderen zoeken, maar zich tegelijkertijd zorgen maken over de vraag of hun gevoelens wel zullen worden beantwoord. Ze hebben daardoor veel behoefte aan bevestiging van hun partner, zoeken steeds naar meer intimiteit, maar zijn tegelijkertijd erg gevoelig voor signalen van afwijzing, waardoor ze veel piekeren over hun relatie.

C. Onveilig, type vermijdend

– Een kwart heeft een vermijdende uiting van een onveilige hechtingsstijl. Zij hebben doorgaans een positief zelfbeeld, maar vinden het moeilijk om op andere te vertrouwen. Daardoor proberen ze onafhankelijk te blijven. Het hebben van een relatie voelt voor hen al snel als verstikkend. Pogingen van de ander om meer contact te maken, worden snel als opdringerig ervaren en groeiende intimiteit associëren zij met een verlies van hun onafhankelijkheid.

D. Onveilig, type angstig-vermijdend

Ongeveer 5% heeft een combinatie van een angstige en vermijdende liefdesstijl. Ze hebben een negatieve kijk op zichzelf en anderen en voelen zich onwaardig. Ze anticiperen er vaak op dat ze geen steun zullen krijgen. Als gevolg hiervan vinden ze het eng om op een ander te vertrouwen, ondanks hun verlangen naar een hechte relatie. Ze twijfelen aan de liefde van hun partner en worden ongemakkelijk van intimiteit. 

Hierboven geven wij vier beschrijvingen, bedenk welke het best past bij hoe je in liefdesrelaties bent. Herken je jezelf in meerdere types? Dan kan het zijn dat je een mix hebt van verschillende hechtingsstijlen. Ze kunnen elkaar namelijk overlappen en je kunt in de loop van de tijd verschuiven naar een andere stijl