Waarom ruzie maken goed is voor je relatie

Merel Nijman | donderdag 18 november 2021

Er zijn best wat redenen waarom je als partners ruzie kunt krijgen. Je kunt geraakt worden door allerlei kleine dingen, vaak omdat je je niet gehoord voelt of voelt dat je niet krijgt wat je nodig hebt. Ruzie maken kan er soms heftig aan toe gaan, goed bezig! Wij leggen je in deze blog uit waarom ruzie maken toch goed is voor je relatie.

Ruzie 

Uit een studie van David Maxfield blijkt dat koppels die regelmatig ruzie maken tien keer meer kans hebben op een happy ending dan stellen die mogelijk confrontatie uit de weg gaan. Maar het gevoel verwijderd te raken van elkaar door ruzie blijft een akelig gevoel. De een wordt nog bozer, de ander verdrietig of eenzaam. Je weet niet meer hoe je nog kunt verbinden of er samen kunt zijn voor de kinderen. Maar toch is ruzie maken goed?

Goed nieuws

Ruzie maken is goed nieuws, want kennelijk doet de ander er namelijk nog toe voor je. Kennelijk willen jullie het anders want dat is waarom je ruzie maakt. Wanneer je ruzie maakt, maak je kenbaar dat je het zo niet meer wilt, dat je geraakt wordt door de ander. Je zegt met andere woorden ‘het is klaar, mijn grens is bereikt’. Wanneer je geen ruzie meer maakt, niet meer met elkaar praat, ben je zo goed als te laat, dan is de hoop misschien al opgegeven of ben je in je hoofd andere keuzes aan het maken. Dus hoe voorkom je dit?

Effectief ruzie maken

Ruzie maken hoort er dus gewoon bij. Maar dit moet wel op een goede manier gaan, zodat jullie er allebei wat uit kunnen halen. Besef dat boosheid een creatiekracht is en dat je door ruzie maken bij je eigen kracht en kern komt om zo uiteindelijk bij dat rustige en liefdevolle gesprek uit te komen. Het meest moeilijke is om in verbinding te blijven met elkaar als je boos bent. In verbinding blijven kun je het beste doen door bijvoorbeeld te gaan wandelen, dan hoef je elkaar niet aan te kijken en kun je in het moment blijven. Het is ook belangrijk om jouw verantwoordelijkheid te nemen voor jouw deel in de ruzie. Wees eerlijk naar jezelf en de ander. 

5 minuten moment 

Mocht de ruzie echt te hoog oplopen dan is het verstandig om even een break te nemen. Wanneer jullie allebei gekalmeerd zijn, komen jullie weer samen. Ga tegenover elkaar zitten en geef elkaar allebei 5 minuten de tijd om je te uiten. Tijdens die 5 minuten mag je de ander niet onderbreken. Het kan helpen om een wekker te zien. Je zult zien: dit helpt echt! Want je voelt je allebei gehoord. 

Duss.. Luister naar elkaar en begrijp waar de ander vandaan komt, dat zorgt ervoor dat je in verbinding blijft en zo kan je goed ruzie maken 😉