Oefening “zo ziet jouw ideale partner eruit”

Lotte Ditzel | woensdag 22 juni 2022

Veel mensen werken hun checklist af tijdens een eerste date. Vrouwen willen bijvoorbeeld die lange, galante, sportieve man. Maar wat zegt dat eigenlijk over hoe jullie het sámen hebben? Komen de eigenschappen die je graag ziet in je partner eigenlijk wel overeen met wat je zoekt in een relatie en wat je zelf te bieden hebt?

Het is belangrijk om anders naar dat ideaalplaatje te gaan kijken. ‘Denk niet “wat wil ik van hem of haar?” maar “wat wil ik van ons?”. Richt je op relatiewaarden in plaats van op partner waarden. Want waar het uiteindelijk om gaat is dat jij en je potentiële partner hetzelfde van de liefde verwachten. Bijvoorbeeld dat jullie tijd vrijmaken voor elkaar, allebei graag reizen, een kinderwens hebben, of elkaar stimuleren en inspireren. Zo’n focusverschuiving is een goede eerste stap. Maar ook dan is het zaak om je verwachtingen binnen de perken te houden. Houd het klein. Begin bij de eerste ontmoeting niet meteen over kinderen of over de eventuele reisafstand tussen jullie. Denk na date één alleen: was het leuk genoeg voor date twee? Dat is genoeg. Geef het de tijd om te groeien.

Oefening: Jouw ideale partner

Maak hieronder een lijstje van alle dingen die jij graag zou zien in je partner. Bijvoorbeeld: hij/zij is langer dan ik, is sportief, heeft een goede baan, etc.

  1. ….
  2. ….
  3. ….

Jouw ideale relatie

Schrijf nu op welke dingen voor jou een relatie fijn en bevredigend maken. Bijvoorbeeld: dezelfde idealen hebben, elkaar veel ruimte geven, stabiliteit, afwisseling, dezelfde ideeën over de opvoeding van de kinderen etc.

  1. ….
  2. ….
  3. ….
  4. …..
  5. …..

Vergelijk de lijstjes

Kijk naar je tweede rijtje. Dit zijn je relatiewaarden: zaken waardoor jij je gelukkig voelt. Vergelijk dit vervolgens met de punten uit je eerste lijstje. Zijn die ook noodzakelijk voor je geluk? Misschien niet: want een goede en fijne relatie gaat niet over hoe de ander is, maar over wat er tussen jullie is. Bijvoorbeeld: jouw partner hoeft niet sportief te zijn om wél goed te kunnen luisteren. Of: je partner hoeft geen goede baan te hebben om liefdevol en respectvol met je om te gaan.

Ga op pad met je relatiewaarden

Onderzoek bij een volgende date eens of je op basis van je relatiewaarden naar een potentiële partner kunt kijken. Wat is er tussen óns? Door die bril is de man of vrouw die weliswaar woest aantrekkelijk is, maar waarmee je niet kunt lachen, misschien snel passé. En andersom kan degene die niet 100 procent aan je lijstje met partner waarden voldoet, maar wél veel heeft van je relatiewaarden lijstje, de moeite waard zijn voor een tweede date.