Hoe leef je lang en gelukkig samen? Volg onze vier adviezen!

Roos van Ginkel | donderdag 28 januari 2021

Ze leefden nog lang en gelukkig. Een zin waar elk spookje mee eindigt. Iets waar we allemaal naar verlangen. Toch blijkt het in de praktijk een stuk lastiger om tevreden te blijven binnen een relatie. Waar velen op het begin samen veel avonturen beleven, seksueel genot ervaren en extreem verliefd zijn, kan dit eindigen in een samen eten op de bank, met eens in de maand seksuele ontlading, relatie. De romantiek is ver te zoeken. Nee. Dit willen we niet. Relatie is niet voor niets een werkwoord, het gaat niet vanzelf en we zullen er samen aan moeten werken. Wij hebben gelukkig wel vier adviezen die ervoor kunnen zorgen dat jullie nog lang en gelukkig samen zijn. Want dat is wat we willen, nietwaar?

Laat elkaar los

Stellen staan soms voor verschillende keuzemomenten: gun ik haar die vakantie met vriendinnen of wil ik dat ze thuis blijft bij mij. Steun ik hem om nieuwe hobby’s met vrienden te ontdekken of eis ik dat hij dit samen met mij doet? Deze vragen hebben te maken met vertrouwen en onafhankelijkheid. Veel mensen zien onafhankelijkheid van hun partner als een bedreiging voor de relatie. Maar dat zien zij verkeerd. Onafhankelijkheid is juist zuurstof voor de relatie. Want als jij je partner vrijlaat om een goed eigen leven te hebben, zal hij zijn eigen fantasie en intuïtie volgen, met de kennis dat als hij thuis komt er iemand is die op hem wacht. Als hij weg is zal hij verlangen naar thuis, want daar ben jij. Terwijl als je de ander afremt, zal die meer verlangen naar buiten. Hoe harder jij namelijk nee zegt, hoe harder de ander het misschien juist wel wil. Het wellicht stiekem gaat doen. En dat is natuurlijk precies wat we niet willen. Stel jezelf daarom de kritische vraag: is jullie relatie gefundeerd op liefde en vertrouwen of op schuldgevoel en controle? Neigt je antwoord naar dat laatste? Dan hebben we een duidelijk advies: laat elkaar los. Gun elkaar ruimte. Dit is noodzakelijk voor een gelukkig en langdurige relatie.

Accepteer de imperfecties 

Zoals we al eens eerder beschreven hebben zijn onze hersenen geëvolueerd om obsessief bezig te zijn met datgeen wat verbetering nodig heeft in ons leven. Vaak is dit nuttig, maar dit is niet bevorderlijk voor geluk in de liefde. We hebben hierdoor namelijk vaak vooral oog voor de ‘imperfecties’ van onze partner. Maar het is heel simpel. Niemand is perfect. Jij niet, ik niet, je partner niet. Toch zoeken we naar een partner die voldoet aan een ideaalbeeld. Maar laten we heel duidelijk zijn, er is niemand op deze aarde die compleet aan dat beeld voldoet. Iedereen is anders en daarom zal niemand ‘perfect’ zijn. Als je langer samen bent kunnen bepaalde trekjes van je partner je verschrikkelijk gaan irriteren. Nogmaals, niemand is perfect dus probeer vooral te focussen op wat je partner wel heeft. Dus in plaats van te klagen over dat je partner nooit praat over zijn emoties, kan je ook benadrukken dat hij het op een andere manier uit. Positive thinking. Als je elkaar kunt accepteren zoals jullie zijn, ontstaat er een positieve spiraal. Kun je dit niet? Dan heb ik geen goed nieuws, want dan gaat dit jullie op den duur opbreken.

Maak tijd voor seks

Hoe je het ook wendt of keert, seks onderscheidt onze liefdesrelaties van vriendschappen. Toch komt het vaak voor in relaties dat partners geen regelmatige intimiteit meer met elkaar hebben. Een belangrijke reden hierachter is de macht der gewoonte. Het nieuwe en spannende is er na een tijd vanaf en het schiet er vaak bij in. Toch is het erg belangrijk regelmatig intiem te zijn met elkaar, omdat er zo verschillende hormonen en hersenstoffen vrijkomen die het lichaam en de relatie voeden. Maar hoe doe je dit dan? Ten eerste, bouw gezamenlijke ontspanningsmomenten in waarin seks en intimiteit kunnen ontstaan. Denk aan massage-avondjes, samen in bad of naar de sauna. Of ga samen experimenteren met seks, probeer een rollenspel of probeer elkaar op nieuwe manieren te veroveren en laat je niet leiden door gêne. Tot slot is het altijd goed om samen over seks te praten en te kijken naar elkaars wensen.

Blijf met elkaar in gesprek

Een Zwitserse Universiteit deed onderzoek naar lang en gelukkig samen zijn. In dat onderzoek moesten oude en jonge stelletjes hun kennis over elkaar testen. Zo kwamen er vragen over ‘wat is het lievelingseten van je partner’ en ‘is je partner tevreden met de relatie’. Wat bleek? Hoe langer partners bij elkaar zijn, hoe minder goed ze elkaar lijken te kennen. Dit is te verklaren want oudere stellen denken elkaar beter te kennen, verwachten voorspelbare antwoorden van hun partner en stellen daarom ook geen vragen meer. Dit onderzoek symboliseert het gevaar van een lange relatie, waarin alles steeds meer draait om routine en vanzelfsprekendheid. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, blijft communiceren. Praat met elkaar, stel elkaar vragen en schenk aandacht aan je partner. Dat is én blijft key.

Het allerbelangrijkste voor lang en gelukkig samen zijn is dat je er samen voor wilt en blijft werken. Daarnaast is het belangrijk met elkaar in gesprek te blijven. Wat houdt de ander bezig en hoe gelukkig is de ander binnen de relatie. Accepteer elkaars imperfecties en laat elkaar los. Het is belangrijk dat de ander niet verlangt naar buiten, maar juist verlangt naar thuis, waar jij bent. Dit kan alleen als je partner de vrijheid voelt om een eigen leven te hebben. Tot slot, besteed genoeg tijd aan seks. Ga samen naar de sauna, praat over elkaars wensen en experimenteer met nieuwe dingen.