DE SLEUTEL NAAR GELUK

Lotte Ditzel | maandag 24 oktober 2016

“Hoe gelukkig ben jij eigenlijk?” Het is een vraag waar je, op een onbewaakt moment, mee geconfronteerd kunt worden. Tijdens een diep gesprek met goede vrienden in de kroeg, bij een mental health seminar op je werk of de vraag prijkt in grote letters op de voorkant van je favoriete tijdschrift. Grote kans dat je je overvallen voelt door deze persoonlijke vraag en automatisch “ja” antwoordt. Het gaat immers lekker met je bedrijf, je hebt onlangs je droomhuis gekocht en je bent meer dan tevreden over je uiterlijk. Toch blijft de vraag door je hoofd spoken: “klopt het wel, ben ik echt gelukkig? En waar word ik dan eigenlijk gelukkig van?”

De zoektocht naar geluk is een lastige en als je niet oppast kan het zelfs je hele leven lang duren. Geluk lijkt iets ontastbaars en voor iedereen anders. Een eenduidig antwoord geven op de vraag hoe je gelukkig wordt lijkt dan ook onmogelijk. Toch zijn Amerikaanse wetenschappers erin geslaagd de sleutel naar geluk te vinden en een aantal essentiële factoren voor een gelukkig leven te formuleren.

Tijdens de Harvard Study of Adult Development, die maar liefst 75 jaar besloeg, werden zo’n 700 mannen getest op basis van hun leefkwaliteit, sociale activiteiten en werksfeer. Elke twee jaar werden ze ondervraagd en om de vijf jaar werd hun gezondheid gemeten. De conclusie? Goede relaties houden ons gelukkiger èn gezonder. Tijdens een TED talk deelde psychiater en hoofd van het onderzoek Robert Waldinger drie essentiële lessen die uit de baanbrekende studie naar geluk naar voren zijn gekomen:

1. Hechte relaties

De mannen in de studie die een hechtere band met hun vrienden, familie en omgeving hebben zouden gezonder en gelukkiger zijn dan hun minder sociale tegenhangers. Ook leefden ze langer in vergelijking met de mensen die aangaven eenzaam te zijn. Bovendien is uit eerder onderzoek gebleken dat eenzaamheid een slechte invloed heeft op het mentaal functioneren, de nachtrust en het algemene welzijn van iemand.

2. Kwaliteit boven kwantiteit

Maar met het enkele feit in een relatie te zitten, ben je er nog niet. Getrouwde stellen die aangaven regelmatig te ruziën en weinig genegenheid naar elkaar te tonen, bleken minder gelukkig te zijn dan de vrijgezelle deelnemers aan het onderzoek. Het effect van de kwaliteit van relaties schijnt echter wel leeftijdsgebonden te zijn. Voor mensen tussen de 20 en 30 jaar blijkt het aantal relaties wel degelijk van belang te zijn, terwijl de kwaliteit van relaties meer invloed heeft op het sociale en psychologische welzijn van 30-plussers.

3. Stabiliteit

Waldinger gaat nog een stapje verder en concludeert dat sociaal verbonden zijn niet alleen goed is voor onze psychische gesteldheid, maar dat het ook nog eens helpt mentale achteruitgang af te remmen. Mensen die getrouwd zijn zonder ooit te scheiden, (tijdelijk) uit elkaar te zijn geweest of ‘serieuze problemen’ te hebben, zouden na hun 50ste veel beter presteren bij geheugentests en minder kans hebben op dementie. Sterke, stabiele relaties zijn dus van wezenlijk belang voor onze gezondheid.

Meer weten over het onderzoek? Bekijk de hele TED talk met Robert Waldinger hier: http://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness?language=en#t-753996