8 date ‘regels’ waar je echt wat aan hebt

Lotte Ditzel | woensdag 10 april 2019

Wie kans wil maken op een geslaagde date, doet er vanzelfsprekend alles aan om deze niet in de soep te laten lopen. Doorgaans wordt een afspraakje interessanter als we ons aan bepaalde ‘date regels’ houden, maar wat als de ander de regels nou op een compleet andere manier interpreteert? Een serieuze, monogame relatie, komt vandaag de dag eerder neer op het maken van de juiste, proactieve keuzes. Kortom, het creëren van je eigen regels. Hoe? Bij DTNG. hebben we een aantal uitgangspunten voor je op een rij gezet:

  1. Date jezelf. Een open deur, toch een belangrijke wanneer je aan daten begint. Zet jezelf op nummer één. Trakteer jezelf op de dingen waar je van houdt. Koop de spullen die je van je partner zou willen krijgen. Praat op een manier tegen jezelf, zoals je wenst dat hij of zij dat doet en onderneem zelf activiteiten alsof je met je liefde op stap bent. Zo maakt behoeftigheid plaats voor generositeit en wanhoop voor vrijheid. Wie zichzelf geeft waar hij/zij bij een ander op hoopt, wordt sterk van binnen en neemt het heft in eigen handen. Een grotere boost voor aantrekkelijkheid bestaat er niet. 
  2. Luister. Wees liever geïnteresseerd dan interessant. Onderzoek laat zien dat er nagenoeg niets aantrekkelijker is dan iemand die onbevooroordeeld luistert, zonder te onderbreken.
  3. Don’t chase him/her, chase a better you. Afwijzing en daten gaan helaas vaak hand in hand. Toch, zoals hierboven al genoemd; relaties beginnen bij jezelf. In plaats van te wanhopen, kun je ook werken aan die delen van jezelf waarover je nog niet tevreden bent. Sommige mensen willen zó graag een relatie dat ze deze stap overslaan en zichzelf als het ware vergeten. 
  4. Houd je opties open. Klets online met meerdere potentiële leuke dates, maar beperk het aantal tot maximaal 3 als het aankomt op face to face ontmoetingen. Onthoud daarbij dat degenen die niet of nooit aansturen op een afspraak, meestal ook geen interesse hebben. Waarschijnlijk vindt hij of zij de aandacht van het flirten over de telefoon/mail/chat wél leuk. Jij ook?
  5. Steel interesse. Stel een ontmoeting voor waarvan je zeker weet dat je date het leuk zal vinden. Houd je date bijvoorbeeld van de menselijke psyche of dansen, neem hem of haar dan mee naar een lezing of een salsa avond. Zie het als een mooie gelegenheid om te kijken of zijn/haar interesses de jouwe kunnen worden, maar ook om te bepalen of je de ander goed hebt ingeschat. Ga je samen koken en bakt de ander er tegen de verwachtingen in opeens niks van, weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt. Zo leer je nog eens wat. Voor leuke activiteiten tijdens een date klik hier: https://dtng.nl/6-originele-activiteiten-voor-een-date/
  6. Voor niets gaat de zon op. Dates en relaties zijn daar geen uitzondering op. Denk eens na over je eigen krachten en positieve kwaliteiten. Wat heb jij een ander nou daadwerkelijk te bieden? Wees helemaal eerlijk en doe jezelf niet beter of slechter voor dan je bent. Check daarnaast je verwachtingen. Wat wil je eigenlijk van een ander en wat ben je bereid te geven? Matchen deze twee? Is het een realistisch perspectief? Ook voor de ander? Kortom, is jullie package deal de beste deal? 
  7. Blijf nieuwsgierig. Breek met je eigen regels en stel jezelf eens open voor de mogelijkheid verliefd te worden op iemand anders dan je gebruikelijke ‘type.’ Bedenk eerder hoe je wil dat een partner zich gedraagt of wat voor type relatie je zoekt. Benader je dates met nieuwsgierigheid, vriendelijkheid en compassie en behoud ondertussen respect voor een natuurlijk verloop van intimiteit. Met andere woorden: ga niet dwingen of manipuleren om jullie contact te laten verlopen, zoals jij van tevoren vindt dat dat hoort.
  8. Mis de bootie call. Eenmaal volop aan het daten, let dan op berichtjes of telefoontjes. Worden ze op vreemde tijdstippen verstuurd? (lees ’s nachts) Staat er nooit een voorstel voor een afspraak in? Of alleen een vaag ‘laten we nog even kijken?’ Beschouw dit dan als valse positieven, die meer intimiteit suggereren dan daadwerkelijk het geval is. Laat je er niet door meeslepen en reageer alleen als je haar/hem in de paar dagen/week daarvoor nog hebt gezien. Anders geldt ook hier: de ander vindt aandacht hoogstwaarschijnlijk leuker dan echte, oprechte aandacht van jou.