Seks maakt vrouwen verliefd

Roos van Ginkel | Wednesday 08 July 2020

Seks maakt vrouwen verliefd. Vroeg of laat worden we allemaal een keer verliefd. Het gevoel hebben dat je niet meer zonder iemand kunt, dat niks anders op aarde er meer toe doet en dat je alles uit je handen zou laten vallen om nu bij die ene persoon te kunnen zijn. Ja, allemaal tekenen dat je verliefd bent! Maar wat is verliefdheid nou eigenlijk? In de wetenschap wordt liefde vaak als middel gezien om twee mensen versneld te laten voortplanten. Tijdens verliefdheid komen er verschillende chemische stoffen vrij die ons verliefd maken. Sommige wetenschappers stellen zelfs dat liefde enkel door die stoffen komt en dus iets puur scheikundigs is. Niets romantisch aan eigenlijk.

Liefde is net als een verslaving

Wat gebeurt er precies? Verliefd worden gebeurt vaak onbewust. Het is een kettingreactie van een chemische cocktail in ons brein. Ten eerste komt er dopamine vrij, waardoor je minder goed kunt nadenken, redeneren en eten. Verder komt er serotonine vrij, wat ervoor zorgt dat je je extreem gelukkig voelt. Je bent dus enerzijds gestrest maar anderzijds voel je je extreem goed. Dit is een combinatie die je in geen enkele andere situatie tegenkomt, dan wanneer je verliefd bent. Wist jij dat het serotoninegehalte in de hersens extreem laag is wanneer een verliefd persoon niet bij zijn of haar geliefde in de buurt is? Zelfs zo laag als iemand die aan een depressie lijdt? Niet gek dat wij er daarom alles aan doen om bij onze wederhelft te zijn. Los van deze stoffen wordt ook het beloningsgebied actief tijdens verliefdheid. Dit is een gebied dat ook sterk actief is bij verslaving. Het verliefde gevoel staat gelijk aan het gevoel dat men ervaart tijdens het doen van harddrugs, zoals XTC. 

Laat haar klaarkomen

Enfin, we weten nu dus waar de lichamelijke gevolgen van verliefdheid vandaan komen. Maar de brandende vraag die onder de meeste mensen speelt: hoe worden we nou verliefd? Laten we beginnen bij de vrouw. Om een vrouw verliefd te laten worden zijn er twee stoffen nodig in het brein die moeten stijgen: dopamine en oxytocine. Dopamine zorgt ervoor dat je een gevoel van beloning ervaart en oxytocine speelt een belangrijke rol bij de verbinding van sociale contacten. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, want dit komt vooral vrij bij lichamelijke aanrakingen. Wanneer een vrouw aan het daten is stijgt het level van dopamine in de hersens. Daarnaast stijgt het stofje oxytocine elke keer wanneer een vrouw zich vertrouwt voelt bij een man en met hem knuffelt. Normaliter stijgt oxytocine langzaam, op één moment na: Het moment dat een vrouw tijdens de seks een orgasme krijgt. Als een vrouw klaarkomt is het level van oxytocine sky high. Om het proces van verliefd worden te versnellen moet je een vrouw dus naar een hoogtepunt brengen, want goede seks maakt vrouwen verliefd.

Geef hem zekerheid

We weten nu dus hoe vrouwen verliefd worden. Bij mannen werkt dit net wat anders. Om een man verliefd te laten worden moeten er drie stoffen stijgen: testosteron, dopamine en vasopressine. Testosteron zorgt voor een seksuele aantrekkingskracht en sex drive. Vasopressine is gelinkt aan gedrag dat ervoor zorgt dat men langdurige monogame relaties wil hebben. Ook bij mannen stijgt dopamine naarmate er meer fijne dates zijn geweest. Als hij daarnaast ook nog seksuele spanning voelt met een vrouw, stijgt zijn dopamine. Er is alleen één heel groot verschil tussen mannen en vrouwen. Terwijl vrouwen juist verliefd worden wanneer ze klaarkomen, worden mannen dat niet. Het blijkt namelijk dat het level vasopressine sterk daalt wanneer een man klaarkomt. Juist dit stofje moet hoog zijn bij een man om verliefd te worden. Het cliché “duik niet gelijk het bed met hem in” klopt dus zeker als je wilt dat een man verliefd op je wordt.  Maar waar wordt een man dan verliefd van? Een studie van Harvard University geeft hier antwoord op. Het schijnt dat een man verliefd wordt wanneer hij een commitment aangaat. Commitment zorgt ervoor dat vasopressine stijgt en hierdoor wordt een man dus verliefd. 

Kortom, de gevolgen van verliefdheid ervaren we tot op een zekere hoogte hetzelfde. Maar voor we op dat punt komen moet de vonk eerst overslaan. Wacht dus bij mannen eerst voor je het bed deelt en geef vrouwen juist orgasmes. Ondanks het feit dat wetenschappers stellen dat verliefdheid enkel een chemisch proces is, blijft liefde een bijzonder fenomeen. Wellicht romantiseren wij verliefdheid. Toch blijft het een heerlijk gevoel. Wie weet kunnen wij jou helpen dit gevoel te krijgen! 

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.