Ruzie maken

Lotte Ditzel | Wednesday 08 March 2023

‘Wij hebben nooit ruzie’, hoor je stellen wel eens zeggen. Gek! Want af en toe eens flink ruzie maken met je partner, is helemaal niet verkeerd.

Koppels die regelmatig ruzie maken hebben namelijk 10x meer kans op een gelukkige relatie in vergelijking met stellen die confrontatie juist uit de weg gaan. Maar toch blijft ruzie maken niet leuk. Waar is het dan toch goed voor?

Ruzie geeft aan dat de ander er toe doet. Kennelijk willen jullie het anders want dat is waarom je ruzie maakt. Jullie zijn twee verschillende mensen met verschillende behoeften en meningen. Zolang er geen ruzie ontstaat over onderwerpen waarbij jullie normen en waarden ver uit elkaar liggen, mag het soms best even botsen.

Geen ruzie, betekent misschien wel dat je in je hoofd al met andere keuzes bezig bent. Of juist dat één van de twee zich volledig aanpast aan de ander en zijn eigen mening en behoeften daardoor onderdrukt. Op de lange termijn zal de bom toch een keer gaan barsten.

Kortom, ruzie maken is verre van slecht voor een relatie. Zorg alleen wel dat je de ruzie binnen de perken houdt. Je kunt namelijk ook veel schade aanbrengen tijdens een ruzie als je over een grens gaat. Praat het daarom altijd uit. Lukt uitpraten niet zonder elkaar in de rede te vallen? Zet een wekker en laat elkaar allebei 5 minuten uitpraten zonder dat de ander tijdens de 5 minuten jou mag onderbreken.