Hoe vind je een relatie die echt bij je past?

Lotte Ditzel | Wednesday 13 April 2022

Hoe vind je een relatie die echt bij je past? ‘Een lange, duurzame relatie, dat is iets waar nog steeds tweederde van de mensen naar streeft,’ zegt relatietherapeut en seksuoloog Alfons Vansteenwegen. Maar hoe vind je een fijne, duurzame relatie? En hoe houd je een relatie zoveel jaren goed? 

Twee belangrijke elementen spelen een rol in het vervullen van een succesvolle langdurige liefdesrelatie, namelijk autonomie en verbondenheid. Helaas zijn in veel relaties deze twee zaken nog niet goed in balans. Zo heb je stellen die leven als broer en zus, stellen die helemaal in elkaar opgaan of stellen die langs elkaar heen leven omdat carrière altijd voor gaat. 

Maar weinig partners staan stevig op eigen benen en voelen zich tegelijkertijd heel verbonden. 

Autonoom zijn en zelf de regie nemen

Wie zich autonoom voelt, voelt zich verantwoordelijk voor zijn of haar eigen behoeften en gevoelens. Verantwoordelijk is het belangrijkste woord bij autonomie. Mensen die autonoom zijn, kunnen zich in relaties beter verplaatsen in een ander, en betrekken dingen niet direct op zichzelf. Ze kunnen onafhankelijk functioneren en gunnen zichzelf en de ander ruimte voor eigen bezigheden. Inzicht in wat belangrijk voor je is, is een voorwaarde voor autonomie. En deze kennis helpt je om echt te verbinden met de ander, omdat je eerlijk en open kunt zijn over je behoeften. 

Verbondenheid

Met verbondenheid bedoelen we dat je in staat bent je open te stellen en echt de verbinding durft aan te gaan, “het gevoel dat je bij elkaar hoort”. Een volwassen liefdesrelatie vraagt een gezond evenwicht tussen autonomie en een gevoel van verbondenheid

Zelfinzicht

Het is belangrijk om te weten wat jij echt wilt. Wat vind jij belangrijk in een relatie, wat zijn jouw toekomstdromen, wat zijn jouw belangrijkste relatiewaarden. Het helpt om dit helder te hebben, zodat je het kan communiceren met elkaar. Nog fijner is het als je dit al helder hebt voordat je in een relatie stapt. 

Wij (als Matchmakers van DTNG.) helpen hier graag bij, want ook wij hebben ervaren dat mensen met veel zelfinzicht, “autonome mensen”, uiteindelijk een relatie vinden die succesvol is op de lange termijn. 

Meer weten? 

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.