Waarom je op vakantie zo makkelijk verliefd wordt

Lotte Ditzel | donderdag 11 juli 2019

Summer lovin’ had me a blast. Summer lovin’ happened so fast”. Grease.

Het blijft een aantrekkelijke fantasie: verliefd worden in de zomer. Tijdens je vakantie of gewoon op een zwoele, zinderende zomeravond in je eigen stad. Ver weg van alledaagse beslommeringen en verantwoordelijkheden en bekoeld zodra de zon weer in de zee is gezakt. We lijken ervan te smullen. Zo weten we allemaal hoe Baby zich niet in de corner liet zetten, nadat ze de heetste man van Kellerman’s in Dirty Dancing cornerde en zwijmelden we en masse weg toen Grease muurbloem Sandy haar Danny Zuko in vuur en vlam zette na wat draaien met de heupen. Wat is dat toch met de zomer en de hunkering naar hete flirts die ze teweegbrengt? DTNG. ging op onderzoek uit. 

Blote huid onbewust een trigger

Het huidige dateklimaat heeft daten over de grens al een stuk makkelijker gemaakt, toch lijken we met name in de zomer of op vakantie massaal sneller verliefd te worden. Amerikaanse Psycholoog Arthur Aron doet al jaren onderzoek naar de liefde en vond dat gevoelens van spanning, sensatie en een psychologische stimulans vaak worden geïnterpreteerd als romantische aantrekking en een romantische klik daarbij aanwakkeren. Laat reizen en het ontdekken van nieuwe culturen/plekken nou nét gepaard gaan met een mix van al deze gevoelens. Wie op zo’n moment ook nog eens in de buurt is van een enigszins aantrekkelijk exemplaar, zou niet de eerste zijn die deze combinatie als een verliefdheid uitlegt. Tel daarbij op dat onze huid in de zomer vaker wordt blootgesteld aan zonlicht, dat de aanmaak van gelukshormonen dopamine, serotonine en MSH triggert en je krijgt vanzelf de zomer in je bol. Al die luchtige kleding zorgt ook nog eens voor een algehele verhoogde staat van seksuele opwinding. Het zien van zoveel blote huid bij een ander zendt namelijk een signaal af naar onze hersenen dat diegene interessant en leuk is om mee om te gaan. Daarnaast ligt de kans dat je iemand in zwemkleding minder serieus neemt dan je zou doen wanneer diegene volledig bedekt is op de loer, waardoor je eerder geneigd bent tot romantische en seksuele uitspattingen. Koude kikker die het hoofd nog koel weet te houden dus. 

Vakantie: oppepper of juist nekslag voor je relatie?

Hoe zit dat dan met koppels in een zomer break? Is de zomer een en al verleiding om het buiten de deur te zoeken? Of juist het antwoord op relatieproblemen en de weg naar nieuw leven in een verkering? Hoewel koppels het zich waarschijnlijk niet altijd realiseren heeft de zomer ook een erg gunstig effect op al bestaande verbintenissen. Het nieuwe, de opwinding en uitdaging van een andere omgeving wordt namelijk geassocieerd met de persoon met wie je deze activiteiten onderneemt. In het geval van een relatie dus je partner. Deze wordt in een ander (spannender) daglicht gezet dan je van hem of haar thuis bent gewend en dat kan zelfs die allereerste gevoelens van toen jullie net aan het daten waren terugbrengen. Samen weggaan en nieuwe ervaringen creëren is het beste recept om je relatie nieuw leven in te blazen aldus Psycholoog Arthur Aron. Wel is het daarbij belangrijk om te onthouden dat nieuwe activiteiten ondernemen voor beide partijen een uitdaging moet vormen, die ook daadwerkelijk te tackelen valt of waarin je de ander tot steun kunt zijn. Anders is er sprake van een tegenovergesteld effect. Denk aan al de obstakels die een reis ook met zich mee kan brengen, als vertraging, paspoorten vergeten, tegenvallende accommodaties of autopech onderweg. In dit geval associeer je de negatieve kanten van reizen allereerst met je partner in plaats van met de omgeving en dit heeft op zijn beurt weer teleurstellende gevolgen voor de band. Wees dus goed voorbereid op een romantisch, zonnig uitje voor twee. Kijk bijvoorbeeld eens op onze suggesties voor een weekendje weg in eigen land (https://dtng.nl/romantisch-weg-in-eigen-land/) Of lees hier over de heetste dates bij hoge temperaturen (https://dtng.nl/de-5-beste-dates-in-de-zomer/) en voorkom dat één van jullie twee na de vakantie de koffers kan pakken. Let the sunshine in!