Waarom vrouwen scheiden en mannen hertrouwen

Marie-Jose Bosch | dinsdag 08 oktober 2019

Scheiden gebeurt in bijna 70% van de gevallen op initiatief van de vrouw. Michael Rosen, socioloog aan de Stanford University heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot deze bizarre cijfers. Een van de redenen voor dit grote verschil is dat er voor de vrouw meestal minder voordelen binnen het huwelijk zijn dan voor de man. In veel gevallen zijn de vrouwen de absolute eerste lijn als het gaat om de zorg voor de kinderen. Als een kind ziek is zal in 9 van de 10 gevallen de moeder haar werk neerleggen en naar de crèche of school rijden om het kind op te halen. Daarbij nemen ze de meeste huishoudelijke klussen voor hun rekening en onderhouden de sociale contacten met de buurt en met school en sportclubjes e.d.

Stress binnen het huwelijk

Selly Taylor, ​professor psychologie aan de universiteit van ​Californië​, deed onderzoek naar het verschil in stressniveau tussen mannen en vrouwen binnen het huwelijk. Daaruit bleek dat vrouwen veel meer stress ervaren binnen het huwelijk dan mannen. Dit heeft alles te maken met de taken die op een vrouw​ liggen te wachten​ wanneer ze thuiskomt. Als mannen thuiskomen na een werkdag neemt hun stressniveau af. Bij vrouwen daarentegen ​gaat​ het stresslevel omhoog.

Het verschil is zelfs zo groot dat mannen alleen maar aan hun vrouw hoeven denken om meer ontspannen te worden. Bij vrouwen werkt de gedachte aan hun man en/of thuis alleen maar meer stress in de hand en lijkt scheiden een oplossing.

Gescheiden vrouwen vinden zichzelf ​opnieuw​ uit

Eenmaal gescheiden zien we ook een verschillend proces bij mannen en vrouwen. Vrouwen gaan vaak aan het werk met zichzelf. Ze gaan zichzelf ontwikkelen en vinden zichzelf opnieuw uit. Ze gaan sporten, naar een andere kapper, zoeken een goede coach of gaan eindelijk die opleiding doen zie eigenlijk altijd al wilden doen. Volgens Brits onderzoek zijn de meeste vrouwen gelukkiger na een scheiding dan binnen het huwelijk.

Voor mannen voelt een scheiding meer als verliezen dan voor de vrouw. Scheiden voelt als een mislukking en we zien dan ook dat mannen veel sneller op zoek gaan naar een nieuwe partner. Het alleen zijn past minder goed bij een man en hij wil snel weer de warmte, gezelligheid en de zorg van een vrouw.

Mannen zijn minder kritisch

In zijn zoektocht zien we ook dat mannen veel minder kritisch zijn naar hun nieuwe partner. Hij wil met haar kunnen lachen, ze moet er een beetje leuk uitzien en er moet natuurlijk een klik zijn. Vrouwen hebben vaak een ontwikkeling doorgemaakt en willen dat hun nieuwe partner ‘beter’ is dan hun ex. Ze komen soms met lange lijsten waar deze nieuwe partner aan moet voldoen en verliezen helaas uit het oog waar het bij liefde echt om gaat: de klik. Het herwonnen zelfvertrouwen slaat door in prinsessengedrag. Het vinden van nieuwe liefde wordt hierdoor behoorlijk moeilijk gemaakt, immers niemand is meer goed genoeg.

Laat je helpen

Als matchmaker proberen wij onze klanten te helpen om weer helder voor ogen te krijgen wat echt belangrijk is in een relatie. Het daten mag weer gewoon leuk zijn! Geen enkele potentiële partner kan aan alle wensen voldoen, maar iemand die jou aan het lachen maakt en bij wie je jezelf kunt zijn, is al heel fijn.

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.