Verliefd zijn is veel leuker en makkelijker dan
Of het nou op die knikkerkampioen van de kleuterschool was of op de instructrice van je moeders aerobics video, verliefd zijn we als het goed is allemaal wel eens geweest. Toch maakt de ene liefde meer indruk dan de ander. De herinnering aan je verkering van weleer uit Wormerveer is hoogst waarschijnlijk warmer dan de blauwdruk (of rode kin) die dat puisterige jong met zijn beginnende baard in de dug-out van het onverlichte voetbalveld achterliet. Wat maakt dat we op de ene persoon verliefd worden en op de ander niet of minder hevig?
Volgens de computer is verliefd worden gewoon een kwestie van online gaan. Wie single is en graag een relatie met die indrukwekkende ene wil, hoeft alleen maar een gedetailleerde vragenlijst op het internet in te vullen en deze informatie in een database te slingeren, waarin de antwoorden op dezelfde vragen van jouw potentiële ware staan. Een speciaal ontworpen algoritme bepaald vervolgens wie deze uitverkorene is op basis van persoonlijkheid en wat jullie beiden zoeken in een relatie. Eenmaal door de computer gelinkt aan je grote liefde, is het zaak nog even een date op te zetten en de rest is geschiedenis. Of behoren relaties op deze manier überhaupt tot het verleden?
Hoewel uit anekdotes blijkt dat sommige mensen wel degelijk via deze digitale weg verliefd zijn geworden, zal dit eerder gebaseerd zijn op toeval dan op het succes van algoritmes. Uit een recente studie van Samantha Joel (2017) blijkt namelijk dat de computer uit zelfrapportages van je persoonlijkheid geen (initiële) aantrekkingskracht kan voorspellen. Voor haar onderzoek vroeg Joel vrijwilligers om een aantal vragenlijsten in te vullen, die betrekking hadden op hun persoonlijkheid en de karaktereigenschappen waarnaar ze op zoek zijn in een potentiële partner. Hierna werd een face to face ontmoeting opgezet tussen online matches van niet minder dan 4 minuten. Na afloop werd feedback verzameld over de mate waarin de speeddaters zich aangetrokken voelden tot hun computer geselecteerde date. Joel vond dat mensen die door algoritmes waren gelinkt zich niet meer of minder aangetrokken voelden tot elkaar dan mensen die volgens de computer geen match waren.
Wat zorgt er dan wel voor dat iemand een blijvende indruk maakt? Een aantal onafhankelijke studies vonden dat het geheime recept voor een meeslepende liefde een ideale mix van eigenschappen, gedrag en omstandigheden is. Misschien weinig verrassend, toch, voor wie zijn kansen liever niet aan het wiskundige toeval overlaat, hieronder 11 condities, die een imponerende liefdes klik tot gevolg kunnen hebben:
Overeenkomsten tussen jou en de ander. En dan met name overeenkomsten in geloof, (in mindere mate) persoonlijkheid en manier van denken.
Nabijheid. Vertrouwd zijn met iemand, vaak een gevolg van veel tijd met elkaar doorbrengen, aan de ander denken of anticiperen op een afspraak met de ander.
Wenselijke karakter en uiterlijk. Een voor de ander aantrekkelijk uiterlijk en aantrekkelijke persoonlijkheid, maken uiteraard dat deze erg graag in jouw nabijheid vertoeft.
Wederzijdse interesse. Wanneer iemand zich aangetrokken voelt tot jou of je leuk vindt, vergroot dit de kans dat jij hem of haar ook leuk gaat vinden.
Sociale invloed. Wanneer de relatie aan bepaalde sociale normen voldoet of door de eigen sociale kring wordt geaccepteerd, worden mensen sneller verliefd. Het tegenovergestelde komt helaas ook voor, wat betekent dat je minder verliefd wordt als je omgeving jouw object van affectie niet accepteert of ‘goedkeurt.’
Aan elkaars behoefte kunnen voldoen. Als iemand jouw behoefte aan kameraadschap, liefde en seks grotendeels kan vervullen, zorgt dit er logischerwijs voor dat je eerder verliefd wordt, dan wanneer hier geen sprake van is.
Spanning/onbekendheid. Een onbekende omgeving of samen iets gevaarlijks/spannends doen. Dit zorgt voor een adrenaline shot in de hersenen die ons (in een poging deze fysiologische reactie te interpreteren) prompt heftig verliefd kunnen maken op een aanwezig leuk persoon. In ieder geval sneller dan wanneer we in de buurt zijn van een net zo leukerd, zonder deze adrenaline stoot (Dutton & Aron, 1974).
Specifieke kenmerken. Bepaalde uitgesproken kenmerken, zoals brede schouders, hele blauwe ogen of een spleetje tussen de tanden, kunnen een vonk ook hevig doen overslaan.
Bereidheid. Wellicht een minder leuk gegeven is dat: hoe liever je een relatie wil, hoe lager je eigenwaarde is en hoe vatbaarder je bent voor verliefdheden.
Tijd alleen met elkaar. Veel tijd samen doorbrengen, verhoogt de passie.
Mysterie. Een zekere mate van mysterie rondom jouw liefde, in combinatie met een bepaalde onzekerheid over wat hij/zij denkt of voelt in het contact, doet de passie in veel gevallen ook oplaaien.
Al met al blijkt dat een hartstochtelijke, romantische klik dus vooral het resultaat is van gedrag en bepaalde eigenschappen, die aantrekkingskracht in het algemeen genereren, gepaard met sociale omstandigheden. Is het dan nu wachten op een algoritme dat ons kan uitrusten met de juiste vaardigheden om een spannende en gezonde relatie te onderhouden? Bij DTNG. ervaren we dat het voor mensen uiteindelijk gewoon draait om menselijk contact en niet om een computerscherm. Creëer dus nu nog jouw eigen ideale omstandigheden voor een romantische klik en schakel een van onze ervaren matchmakers in!
Meld je hier aan voor een vrijblijvende kennismaking