Vreemdgaan. Vroeger een zonde, tegenwoordig kijken we er niet meer van op. Wist je dat gemiddeld één op de vier Nederlanders wel eens vreemdgaat. Heftig! Trouw blijven is voor veel mensen dus makkelijker gezegd dan gedaan. Maar waarom gaan mensen eigenlijk vreemd en hebben onze genen hier invloed op?
Bepalen onze genen of we vreemdgaan?
Voor we kunnen verklaren waarom mensen vreemdgaan, moeten we eerst een andere vraag beantwoorden. Namelijk, in welke mate onze genen bepalen of we vreemdgaan. Amerikaanse onderzoekers hebben hier een antwoord op gevonden. Zij hebben namelijk ontdekt dat een variatie in een bepaald gen, het DRD4-gen, zorgt voor een grotere neiging om vreemd te gaan. De proefpersonen in het onderzoek met dat gen, hebben twee keer zo vaak onenightstands en affaires achter de rug. Dit is ook te verklaren. Het DRD4-gen is namelijk nauw betrokken met het vrijkomen van dopamine, een hormoon dat ons een blij en goed gevoel geeft. Een afwijking in het gen zorgt ervoor dat mensen sneller geneigd zijn risico’ te nemen om dat goede gevoel te bereiken. Zo is het gen ook in verband gebracht met alcohol- en gokverslaving. Onze genen kunnen dus wel degelijk zorgen voor een vergroot effect op vreemdgaan.
Psychologie achter vreemdgaan
We weten nu dat genen een invloed kunnen hebben op vreemdgaan. Maar is het psychologisch ook te verklaren? Ja, volgens twee wetenschappers wel. Zij deden namelijk onderzoek naar waarom mensen vreemd gingen. Uit hun onderzoek kwamen zeven belangrijke motieven naar voren, namelijk:
1. De liefde is op. Meer dan driekwart van de respondenten in het onderzoek gaven aan dat zij vreemd gingen bij gebrek aan liefde bij hun huidige partner, of sterkere verliefdheid voor een ander persoon buiten de relatie.
2. Spanning en afwisseling. Respondenten gaven aan dat zij niet vreemd gingen door onvrede, maar eerder door verveling. Voor veel mensen (74%) speelt het verlangen naar afwisseling een rol bij vreemdgaan. Meer mannen dan vrouwen zagen dit als motief om vreemd te gaan.
3. Verwaarloosd voelen. Veel respondenten (70%) gaven aan dat ze ontrouw pleegden als reactie op gebrek aan aandacht van hun partner. Meer vrouwen dan mannen zagen dit als motief om vreemd te gaan.
4. Situationeel vreemdgaan. Niet elke daad van ontrouw is met voorbedachten rade. Veel deelnemers merkten op dat factoren van de situatie een belangrijke reden waren waarom zij vreemdgaan. Denk hierbij aan alcohol of een andere onvoorziene factor die ze liet vreemdgaan. Meer mannen herkenden zich in dit punt dan vrouwen.
5. Om zelfvertrouwen een boost te geven. De helft van de deelnemers gaf aan dat het opkrikken van hun zelfvertrouwen een motief was voor vreemdgaan. Het klinkt misschien gek, gezien het feit dat ontrouw ook veel stress kan meebrengen achteraf. Toch kan het voor sommige mensen inspelen op ego en gevoel van eigenwaarde opkrikken.
6. Uit woede. Sommige respondenten (43%) gaf aan dat woede ook een rol kan spelen in affaires. Mensen gaan dan voornamelijk vreemd om hun partner te straffen of om wraak te nemen.
7. Seksueel verlangen. Een derde van de deelnemers gaf aan dat ze gedreven werden tot een affaire vanwege seksuele verlangen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze in hun vaste relatie niet de frequentie van seks of stijl van seks hebben die ze willen. Mannen gaven deze reden vaker aan dan vrouwen.
We weten nu dus dat genen wel degelijk van invloed kunnen zijn op vreemdgaan. Daarnaast zijn er nog zeven motieven die een verklaring bieden. Echter, het is vaak een combinatie van meerdere factoren die tot een affaire lijden. Leidraad is vaak wel dat iemand ontevreden is binnen de relatie. Ons advies is daarom om altijd goed met elkaar te blijven communiceren. Wees eerlijk tegen je partner over je gevoel en werk aan dingen waarover jullie ontevreden zijn.