7 tips voor een goede relatie

Marie-Jose Bosch | dinsdag 10 december 2019

Een goede relatie gaat niet vanzelf, een lange goede relatie al helemaal niet. Als iets stuk is, gooi je het weg of is het nog de moeite om te maken. Is het echt uit vroegere tijden om dingen te maken in plaats van ze te vervangen? Hoe kom je samen weer op dezelfde pagina als je elkaar even verloren bent? Hierbij 7 tips om je relatie te behouden en weer goed te krijgen:

  1. Waar gewerkt wordt vallen spaanders. Ze zeggen wel: Liefde is een werkwoord. Realiseer je dat een goede relatie echt niet vanzelf gaat. Verwacht ook niet dat het vanzelf weer goed komt of dat iemand vanzelf verandert en naar jou toe groeit. Dit gebeurt niet. Om een relatie te doen slagen zal je moeite moeten doen de ander te begrijpen. Je moet moeite doen naar de ander te luisteren en moeite doen om tijd voor elkaar te maken.
  2. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Vraag jezelf niet af wat iemand doet voor jou, maar wat jij kan doen voor de ander. Uit irritatie zijn we vooral bezig met wat de ander allemaal fout doet. Je hierop focussen maakt je alleen maar bozer en dit helpt niet als je met elkaar in gesprek wil komen. Benoem wat je doet voor iemand en stel de vraag wat hij/zij ervan vindt of eventueel anders zou willen.
  3. Accepteer de verschillen tussen jullie. Waar je eerder door werd aangetrokken lijkt nu omgeslagen in je grootste ergernis. Was zij eerst zo enthousiast over jouw ideeën, vind je nu dat zij nooit zelf eens met een leuk idee komt. Jouw partner zal dit nooit zo goed kunnen als jij dus ga haar of hem hier ook niet op afrekenen. Accepteer dat jij deze rol hebt in jullie relatie en zie wat hij/zij wèl doet. Dat jij altijd met de ideeën komt betekent dus ook dat jullie altijd doen wat jij leuk vindt toch?
  4. Verandering van spijs doet eten. Hierbij bedoel ik niet dat je het een keer met een ander moet doen maar wel dat je iets anders dan anders met elkaar moet doen. Een andere omgeving kan wonderen verrichten, je hoeft echt niet direct naar Parijs om een romantisch weekend te hebben, maar ga er op uit! Kinderen even niet mee en ga daten met elkaar. Pak een museum (er zijn er tal die ook ’s avonds geopend zijn), doe een stadswandeling met een gids, rondje varen, filmpje pakken, potje poolen, schaken, yahtzee het maakt niet uit. Maar ga samen iets doen.
  5. Een dag niet gelachen… Humor is de basis van veel relaties. Denk maar aan de leukste momenten met je vrienden, grote kans dat je aan iets hilarisch moet denken. Waar kunnen jullie samen om lachen? Welk type film? Type cabaretier? Bloopers? Foute grappen? Ga er samen maar eens voor zitten en probeer weer eens echt te lachen samen. Het delen van emoties, dus ook humor, brengt je nader tot elkaar.
  6. Feedback is een cadeau. Luister naar de kritiek van jouw partner en probeer te begrijpen waar hij/zij zich aan ergert. Het kan hard aankomen en het is niet leuk om te horen, maar door ernaar te luisteren en er iets mee te doen word jij een leuker mens en verbetert je relatie. Natuurlijk kan je sommige dingen prima laten voor wat ze zijn, maar in bepaalde zaken kan je partner best wel een punt hebben. Door er serieus op in te gaan voelt jouw partner zich gehoord en zet jij een grote stap in de juiste richting.
  7. Deskundig advies. Vaak komen stellen bij een relatietherapeut als het eigenlijk al te laat is. De therapie wordt gezien als laatste redmiddel terwijl het schip al gezonken is. Ga op tijd in gesprek en laat je adviseren, ook als je nog best gelukkig bent samen. Een onpartijdige deskundige kan je helpen weer heel erg gelukkig te zijn met elkaar.
    Intiem zijn is een belangrijk onderdeel van contact hebben. Met de drukte van een gezin, werk, sociaal leven e.d. is het voor stellen soms moeilijk de spanning erin te houden. Een deskundige brengt het plezier weer terug in jullie intieme leven en dit helpt enorm om elkaar weer leuk te vinden.

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.