We kennen allemaal het positieve effect van sporten op onze ‘gelukshormonen’. Hoe zit dit eigenlijk andersom? Wat is de impact van emoties en hormonen op onze atletische vermogens? Hoewel er regelmatig wordt gesproken over de negatieve werking van hormonen, kan deze huishouding ook veel goeds voor ons betekenen. Sterker nog, de chemische stofjes die bijvoorbeeld vrijkomen bij een verliefdheid, blijken uitermate vruchtbaar te zijn voor onze sportprestaties.
Bovengenoemde uitkomst lijkt in tegenspraak met de overheersende opinie dat de liefde ons zou afleiden van prestaties of hier een slechte invloed op heeft. Denk aan bokser Mohammed Ali, die zichzelf zes weken voor elke belangrijke wedstrijd een seksverbod oplegde.
Liefde motiveert
Wanneer we verliefd zijn, worden we overspoeld door ‘feel good’ hormonen, waarvan adrenaline er één is. Het bekende stofje dat ook vrijkomt als we aan het sporten zijn en dat een verhoogde hartslag, rusteloosheid en tijdelijke obsessie voor bepaalde aangelegenheden tot gevolg heeft.
Bij een verhoogde hartslag gaat er meer bloed en zuurstof naar de spieren, waardoor we juist in staat zijn adequaat te reageren op onze omgeving. Daarbij laten MRI scans zien hoe verliefde mensen een verhoogde activiteit vertonen in dát gedeelte van onze hersenen dat verantwoordelijk is voor beloning en motivatie. Laat motivatie nou ook net cruciaal zijn voor een spetterende sportsessie!
Mannen meer beïnvloedbaar dan vrouwen
Wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van liefde op sport onder een groot aantal (professionele) sportfanaten toont een reeks verrassende conclusies. Allereerst benadrukte het overgrote merendeel van de respondenten hoe de liefde hun sportprestaties ten goede kwam. Maar waar intimiteit of passie voorafgaande aan het experiment als voornaamste oorzaken hiervan werden verwacht, bleek betrokkenheid van de ander voor het spel de belangrijkste reden voor deze betere krachtmetingen te zijn. Opvallend was daarbij dat de liefde een grotere boost op dit vlak betekende voor mannen dan voor vrouwen.
Negatieve energie geen goede motivator
Toch zijn relaties geen garantie voor een eventueel kampioenschap. Is er namelijk sprake van negatief verkeer tussen twee geliefden, dan heeft dit juist een extra slecht effect op de sportprestaties. Zowel mannen als vrouwen met een jaloerse dan wel veeleisende partner gaven bijvoorbeeld aan dat deze liefde hen afleidde van hun sportvaardigheden en de verrichtingen bepaald niet ten goede kwam. Een rondje rennen na een fikse echtelijke ruzie is misschien lekker om stoom af te blazen, maar allerminst bevorderlijk voor de krachttoer zo blijkt.
Verschil tussen teamsport en individuele sport
Individuele sporters als boksers of snowboarders ondervinden meer voordelen van een verliefdheid dan degene in een teamsport. Mogelijk omdat de rest van het team aanstekelijk werkt als het aankomt op de nodige motivatie en obsessie om te winnen. Niet alleen de romantische liefde heeft namelijk een motiverend effect als het op sport aankomt, ook familie en vrienden schijnen krachtinspanningen een enorme boost te kunnen geven. Denk aan ouders, vrienden en kinderen, die met spandoeken langs de lijn staan bij een marathon. Of teamgenoten die aanmoedigen om nóg beter te sporten. Goed nieuws dus 🙂