Liefhebben na de dood

Marie-Jose Bosch | woensdag 06 november 2019

‘Tot de dood ons scheidt’ is wat je afspreekt met elkaar als je verliefd bent en uitspreekt altijd bij elkaar te willen blijven. Maar wat te doen als dit onherroepelijke afscheid gekomen is en je er weer alleen voor staat? Hoe ga je om met de mening en hulp van je omgeving? Er zijn geen cursussen of lesprogramma’s waarmee je je kan voorbereiden op het verlies van je partner. Ieder moet hier zijn eigen weg in zien te vinden, maar hoe dan?

Fases in rouwverwerking

Helaas gaat de rouwverwerking niet volgens een vast ritme en is niet aan te geven hoe lang het ongeveer duurt. Wel zijn er verschillende fases te onderscheiden in het rouwproces. In haar boek ‘Lessen voor levenden’ onderscheidt de wereldberoemde, in 2004 overleden, psychiater Elisabeth Kübler-Ross vijf van deze stadia

1: ontkenning 

2: woede

3: marchanderen (‘stel dat … was gebeurd?’)

4: depressie

5: acceptatie 

Als rouwende hoef je echter niet per se alle fasen te doorlopen, of dat in een vaste volgorde te doen: er is geen vaststaand plan of schema om van verdriet te helen, aldus Kübler-Ross.

Acceptatie van de dood heeft vaak ook nog zingeving tot gevolg. Over haar eigen rouw – twee miskramen en het overlijden van haar ex-man – zei Kübler-Ross bijvoorbeeld: “Nu besef ik dat mijn levenswerk niet mogelijk zou zijn geweest als die droevige speling van het lot me niet een bepaalde kant op had gestuurd.”

Belangrijk is van jezelf de tijd te mogen nemen die je nodig hebt, of dit nu langer of korter is dan je had gedacht. Er komt een moment dat je de draad weer oppakt en weer om je heen gaat kijken, hoe gek dit ook voelt.

Opnieuw verliefd

“Wie zijn partner overleeft, krijgt snel een gevoel van verraad tegenover de overledene”, vertelt Maria de Greef, die voor haar boek ‘Verloren en Gewonnen’ met honderd verliefde weduwen en weduwnaars sprak. Zelf verloor ze ook haar man bij een verkeersongeval.

Een van de vragen die vaak opkomt is volgens haar: ‘Kan het wel dat ik ineens zoveel van een ander hou?’ “Vooral wanneer een verliefdheid al vlak na de dood tijdens de rouwperiode komt, is zoiets een kwelling.”

Ook kan de omgeving hier nogal gekleurd op reageren. Dat jij weer toe bent aan de liefde betekent helaas niet altijd dat jouw omgeving er ook al aan toe is jou met een ander te zien. Hier kunnen verdrietige situaties door ontstaan wat de overledene natuurlijk nooit gewild zou hebben. Want dat jij gevoelens koestert voor een nieuwe liefde betekent natuurlijk niet dat je minder van jouw verloren partner houdt.

Rouwtherapeut Cloé De Bie omschrijft dit heel treffend. Zij vergelijkt de situatie met de liefde voor kinderen. “Een koppel met één kind ziet dat kind het allerliefst. Maar als er dan nog een tweede kindje komt, dan zie je dat even graag en zie je je eerste kind niet ineens minder graag.”

Respecteer elkaars gevoelens en accepteer vooral ook je eigen gevoelens. Wees lief voor jezelf. Het leven is, zoals we helaas maar al te goed weten, kort.

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.