Liefde op de werkvloer

Marie-Jose Bosch | woensdag 19 februari 2020

Liefde op de werkvloer, het komt veel voor en dat is logisch. Stop een groep mensen van ongeveer dezelfde leeftijd, intelligentie en interesse bij elkaar en laat ze zo’n 30 uur per week samen doorbrengen. Zakelijke successen samen delen en dit vieren op de vrij-mi-bo. Work hard, play harder!

 Is het slim om een relatie aan te gaan met je collega? Er zijn voorbeelden van stellen bij wie het goed gaat. Meer verhalen over koppels die het niet halen. Hoe zorg je ervoor dat de verkering met je collega goed uitpakt?

Gelijkwaardigheid

Macht erotiseert en verliefd worden op de baas ligt daarom voor de hand maar is meestal geen goed idee. Ben je echt verliefd op hem of haar of op de positie? Moeilijk te beantwoorden omdat jouw roze bril je beperkt om dingen helder te zien. Mochten jullie een relatie krijgen moet je je ook afvragen of het verschil in positie op de werkvloer thuis echt stopt. Zijn jullie gelijkwaardig of speelt het verschil in functie stiekem toch een rol?

Opoffering

Is deze vlam het waard? Een collega van mij zei ooit: ‘Ik vind eerder een leuke nieuwe baan dan een leuke nieuwe vent.’ Hiermee bedoelde ze dat ze haar relatie voor haar baan zou laten gaan. Als je je collega echt leuk vindt moet je bereid zijn om je baan ervoor op te willen geven. Jouw relatie heeft echt kans van slagen als je er in investeert en dat betekent ook soms dat je wat anders belangrijks moet opgeven. In dit geval je baan.

Eerlijkheid

Mochten jullie zeker zijn van je zaak en de relatie aan willen gaan dan is het een goed idee dit te delen op je werk. Ga een gesprek aan met HR en je manager en speel open kaart. Eerlijkheid en openheid wordt gewaardeerd. Mochten er toch consequenties aan verbonden zijn zie dan punt 2. Maar uitkomen doet het toch, de wereld is klein.

Discretie

Eenmaal uit de kast met jullie verliefdheid moet je je collega’s hier verder niet mee lastigvallen. Ze willen er, na de eerste nieuwsgierigheid van het nieuwtje, niets mee te maken hebben. Je doet het goed als ze bijna vergeten dat jullie een koppel zijn. Dus niet samen lunchen of koffiedrinken en blijf bij elkaar uit de buurt op bedrijfsfeestjes! Niet spuien over jullie ruzietje van vanmorgen of delen dat je zoveel zin hebt in jullie weekendje weg.

Liefde op de werkvloer, het was nog nooit zo leuk om naar je werk te gaan. Tegelijkertijd ook nooit zo spannend. 

Iedereen heeft recht op liefde en zo zullen je collega’s er ook over denken mits er geen sprake is van belangenverstrengeling en je je houdt aan bovenstaande ‘regels’. Laat je dus niet tegenhouden door je ambitie maar ga ervoor! En voor nu: Back 2 work.

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.