Je grote liefde mis(ge)lopen? - DTNG

Je grote liefde mis(ge)lopen?

Margriet Keller | vrijdag 29 juni 2018

Liefde is mooi. Helemaal als jij een van diegene bent, die net op de juiste plek stond waar de juiste persoon langsliep en jullie samen in de juiste koers varen naar een lang en gelukkig leven samen. De meeste stellen zullen je namelijk vertellen dat hun romance in het begin gewoon vanzelf ging. En zo niet, dat deze na verloop van tijd alsnog een happy end kreeg op een nóg beter moment in hun leven, waarin alles op zijn plek leek te vallen. Niet geheel onterecht vragen singles zich daarom soms af wanneer zij dan eindelijk (weer) eens aan de beurt zijn. En of ze al op de goede plek zijn (geweest) in hun leven, op het juiste moment ook nog eens. Net zoals al die gelukkige stellen om hen heen.

Niet zeker weten of je ooit je grote liefde zult ontmoeten, denken dat je hem of haar hebt laten lopen of ervan overtuigd zijn dat jij die van jou niet gaat tegenkomen, kunnen je op zijn zachts gezegd een onprettig gevoel geven. In veel gevallen liggen gevoelens van onzekerheid of je de liefde wel waard bent en angst voor teleurstelling en pijn, hieraan ten grondslag. Alleen wie niet (meer) gelooft in de liefde, maar deze stiekem wel wil meemaken, is zichzelf eigenlijk al constant aan het teleurstellen en angsten aan het vergroten. Daarbij maak je jezelf ondergeschikt, (hoe paradoxaal dit ook klinkt) want iemand anders is immers jouw ware liefde. Zodra die langskomt, is je ‘probleem’ opgelost en kan ook jij op feestjes vertellen over jullie perfecte timing en hoe jouw grote liefde er als vanzelf opeens was. Volgens schrijfster Rhonda Byrne moet je je echter allereerst realiseren dat jij zelf jouw grote liefde bent. Jij bent liefde. Een dooddoener die (onbedoeld) nogal wat irritatie kan oproepen. Niet in de eerste plaats omdat deze opvatting nogal abstract en ongrijpbaar is, waardoor velen niet weten wat ze ermee moeten. Logisch dus dat je liever gewoon stug door hopt van het ene goede moment naar de andere juiste plek, hopend om hem of haar daar te treffen. Toch schijnt het te werken: echt verliefd worden op jezelf. Wel klinkt het makkelijker gezegd dan gedaan. Maar geldt dat niet ook voor een grote liefde? Hoe vaak ook anders wordt beweerd, een relatie met een grote liefde betekent in de realiteit echt niet alleen maar hele mooie, liefdevolle gevoelens, maar ook intense groei die zeker niet altijd makkelijk is.

Hoe werkt dit dan in de praktijk, hoe word je verliefd op jezelf? Het goede nieuws is dat je er niet veel méér voor hoeft te doen dan je nu al doet. Het gaat er om dat je bepaalde negatieve overtuigingen en gedachten loslaat. Byrne somt een aantal factoren op, die maken dat je op een niveau komt, waarop je een grote liefde aantrekt. En niet alleen singles hebben er blijkbaar baat bij. Ook stellen lopen kans hun huidige relatie naar een nog hoger level te tillen en als grote liefde te gaan bestempelen, mocht daar nog geen sprake van zijn. Grote onzin of de moeite waard om te onderzoeken? Draai het eens om, waarom zou je er niet in geloven? Je angst voor teleurstelling? Beschermt dit ongeloof je op een bepaalde manier? Hieronder een vijftal uitgangspunten die wellicht wat meer richting kunnen geven aan jouw pad der (eigen)liefde.

Leer jezelf kennen: We hebben allemaal bepaalde overtuigingen over onszelf opgedaan in onze jeugd, die maken dat we ons aangetrokken voelen tot bepaalde situaties en mensen, welke niet altijd goed voor ons zijn. Wie zichzelf niet goed kent, zorgt keer op keer naar een bevestiging van deze diepgewortelde overtuigingen, waardoor er sprake is van een bepaald patroon. Wie dit wil doorbreken, zal op zelfonderzoek uit moeten. Hoe wil je liefde ontvangen? Wat hoop je te vinden in een ander? Wie wil je dat er naast je heeft gestaan als je terugblikt op je leven? Hoe voel je je bijvoorbeeld gesteund als je het moeilijk hebt of stress ervaart? Waarom kun je een bepaalde liefde niet loslaten?  

Hou van jou: Je kunt zoveel liefde ervaren als dat je voor jezelf hebt. Heb je hier niet genoeg van, dan kun je het van een ander ook niet verwachten. Of voorstellen. Als gevolg hiervan zoek je namelijk (onbewust) naar bevestiging van deze overtuiging door de verkeerde persoon te daten of bij de juiste naar tekenen van afwijzing te zoeken. Jezelf kwetsbaar opstellen en laten zien wordt een te grote opgave, terwijl dit belangrijke pijlers (zo niet de belangrijkste) zijn voor het aantrekken van een grote liefde.

Sta alle liefde toe: Wie grote liefde wil ervaren, moet zichzelf daarbij ook toestaan dit te doen. Wanneer je bijvoorbeeld ergens denkt dat je de liefde niet waard bent, ervoor moet werken, al succesvol bent op andere vlakken en niet álles kunt hebben of bang bent voor intimiteit/kwetsbaarheid, zorgt dit ervoor dat je de liefde niet toelaat. Stel jezelf daarom eens de vraag wat jou tegenhoudt? Het kan je helpen te ontdekken waarom jij de liefde waar je op hoopt eventueel blijft mislopen.     

Geloof in de liefde: Wat we geloven, bepaald hoe we naar de wereld kijken. Op het moment dat jij niet gelooft ooit liefde te vinden, heeft dit invloed op de manier waarop je ernaar kijkt. Het gedeelte in onze hersenen dat bepaald welke prikkels we verwerken en welke worden genegeerd wordt het Reticular Activating System (RAS) genoemd. Dit systeem zal aan de hand van jouw gedachten en overtuigingen, alleen de input oppikken, die deze overtuiging ondersteunen. Je brein helpt je zoeken naar datgene waar je in gelooft, waardoor de liefde misschien voor je neus staat, maar jij hem niet ziet.

Trek liefde aan: Wellicht een open deur maar je gedachten en overtuigingen hebben niet alleen invloed op hoe jij de wereld ziet, maar ook hoe de wereld jou ziet. En dit wordt, hoe kan het ook anders, beïnvloed door jouw zelfliefde, zelfkennis, geloof in de liefde en in hoeverre je liefde toelaat. Sta eens stil bij wat jij weerspiegeld krijgt van anderen? Wat laten zij jou eigenlijk zien? Wil je dat aantrekken?

En nu?

Je bent altijd liefde waard. Na het lezen van bovenstaande punten is het begrijpelijk en verleidelijk te denken dat het je eigen schuld is dat je de liefde nog niet hebt gevonden. Of dat het aantrekken van ‘de ware’ gewoon een kwestie is van wachten totdat je genoeg zelfkennis, liefde en geloof hebt. Het hoeft echter helemaal niet zo te zijn dat je alleen blijft totdat je al deze dingen perfect onder de knie hebt. In de liefde krijg je vaak wat je op dat moment nodig hebt. Het kan heel goed zijn dat je iemand tegenkomt met wie je al heel veel liefde voelt en met wie je kunt groeien. Of misschien komen er telkens verschillende mensen op je pad, die je een stukje verder brengen. Er is niet één manier waarop een grote liefde in je leven kan komen. Als het op een bepaalde manier niet lukt, (met iemand) zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Vooral omdat die grote liefde in jou zit. Leg die enorme macht niet bij iemand anders neer. Het kan dus op elk moment op je pad komen. De vraag is alleen, herken je het?