Hoe kan je de liefde naar je hand zetten? Of tenminste herkennen? En als het liefde is, hoe zorg je ervoor dat het niet door je vingers glipt?
‘De verliefdheid werd ingehaald door de realiteit van alledag’ luidt geregeld de conclusie na een zoveelste gesneuvelde verkering. Hij of zij liet zijn troep overal slingeren, keek teveel naar anderen of veranderde in een zeurpiet. Toch blijkt er vaak een hele andere reden aan het einde van een relatie ten grondslag te liggen. Namelijk die van de zogeheten ‘fantasy-bond’.
Bij een fantasy-bond leven twee personen in de illusie een diepe connectie te hebben met hun partner, terwijl hier eigenlijk helemaal geen sprake van is. Benieuwd of de intieme band in jullie (net beginnende) liefde ook een utopie is? Lees dan gauw mee.
Als ‘ik’ wordt vervangen door ‘wij’ gaat het mis
Wanneer twee mensen verliefd worden, zijn ze tijdelijk de meest open, kwetsbare, geïnteresseerde en onafhankelijke versies van zichzelf. Ze staan ieder nog aan hun eigen kant, maar hebben wel een bovenmatige interesse in de ander en laten zich van hun beste kant zien. In veel gevallen zijn ze onafhankelijker en respectvoller naar elkaar dan verder in de relatie. Verderop in de verkering wordt er naar de hoogste vorm van symbiose gestreefd. ‘Ik’ wordt ‘wij’. Twee onafhankelijke individuen willen in een eenheid veranderen en verliezen daarbij zichzelf uit het oog. Ze behandelen de ander als verlengstuk van zichzelf en gaan zo in elkaar op dat ze zichzelf compleet verliezen. Al dat wat hen uniek maakt en ze zelf ooit meebrachten in de liefde, gaat overboord en ze zien zichzelf niet langer meer als twee individuen, die elkaar respecteren en bewonderen, maar als één.
Fantasieverbinding of echte liefde?
Samen één worden lijkt verdacht veel op ware liefde maar er wordt louter een ingebeelde connectie gevormd. Angst voor intimiteit ligt hieraan ten grondslag. Ze acteren op een manier, die verbinding en intimiteit impliceert, terwijl er ondertussen sprake is van emotionele afstand. Om uit te vinden of je in een fantasieverbinding zit met je (ontluikende) liefde, is het handig om jezelf de volgende dingen af te vragen over je relatie:
- Communicatie. Kun jullie in alle eerlijkheid/openheid communiceren? Ook over de minder leuke dingen, die maken dat de ander de relatie eventueel zou willen verbreken? Ben je bereid hem of haar ook in alle eerlijkheid aan te horen? Mensen in een fantasy-bond manipuleren de ander vaak door overdreven defensief te reageren op (moeilijke) gesprekken of juist heel erg aanvallen. Net als dat ze regelmatig in de slachtofferrol kruipen of zich excuseren voor hun aanwezigheid.
Volledig eerlijk en open met elkaar praten betekent dat je jezelf (nog steeds) goed kent en weet wat er speelt op persoonlijk vlak. Wie de ander vanuit dat realistische perspectief benadert en de verkering ziet voor wie hij/zij is, voelt als het goed is meer compassie en is daarbij oprecht nieuwsgierig naar de feedback van hun liefde.
- Routine. Is er bepaalde routine in de relatie geslopen die bepaalt hoe jullie je naar elkaar opstellen? Welke activiteiten vonden jullie ooit los van elkaar leuk? Leunen jullie op elkaar om bepaalde gebreken te maskeren? Gebruik je de ander om jezelf compleet te voelen? Doe je vaak dingen samen uit een gevoel van verplichting?
- Geen woorden maar daden. Komt wat er wordt gezegd overeen met wat er wordt gedaan? In een fantasy-bond wordt er vaak een beeld van de realiteit gevormd dat de werkelijkheid niet weerspiegelt. Een treffend voorbeeld hiervan is als een koppel veel ruzie maakt en het daarna constant goed wil maken met veel overdreven woorden als ‘Ik hou van je.’ Alsof ze eigenlijk niet echt hadden mogen laten zien hoe ze zich voelden, omdat ze bang zijn de ander zich daarmee van hen af te keren. Terwijl de kans dat dit gebeurt juist vele malen groter is wanneer je niet eerlijk bent over de eigen innerlijke staat.
Hoe voorkom je dat je te maken krijgt met een zogenaamde fantasierelatie? Een gouden regel is om altijd je individualiteit te behouden en je partner te stimuleren om hetzelfde te doen. Gelijkwaardigheid en respect zijn de perfecte ingrediënten die liefde, romantiek en spontaniteit laten bloeien.
Het maakt het verschil tussen echte liefde en de illusie van echte liefde tussen jou en je verliefdheid. Misschien is het niet perfect, maar dat is altijd nog beter dan nep.