Ghosting is irritant en als je er slachtoffer van wordt dan vraag je je af waarom het gebeurt. Misschien dat je het zelf nooit zou doen waardoor je totaal geen idee hebt waarom mensen elkaar ghosten. Niet iedereen doet het en daarom kunnen veel singles zich moeilijk inleven in waarom iemand het zou doen.
Iedereen die wel eens door een break-up is gegaan, weet hoe zwaar het is. Niet voor niets wordt het dikwijls vergeleken met rouwen, maar dan over iemand die nog leeft. Ook hier moeten we afscheid nemen, alleen nu om iemand die we nog kunnen zien. Of aanraken. En smeken om terug te komen. Een gebroken hart gaat veelal gepaard met ontelbaar vragen. Welke in de realiteit vaak onbeantwoord blijven. Samen met de berichten en telefoontjes. Ghosten wordt het genoemd, een fenomeen dat met de komst van online daten nogal aan populariteit heeft gewonnen en één van de pijnlijkste manieren om een relatie, scharrel of onbeduidend avontuur te beëindigen. Waarom blijven we het dan massaal doen? DTNG. Ging op zoek naar antwoorden.
Ghosting zou oud als de weg naar Rome
Hoewel ghosten al sinds mensenheugenis bestaat, was het nog nooit zo in trek als vandaag de dag. Recente shifts in onze technologie hebben de sociale kosten ervan zo goed als gedrukt, waardoor we plots en masse van het toneel verdwijnen wanneer we bepaalde contacten niet meer zien zitten. In plaats van dit netjes te communiceren, zodat beiden partijen weten waar ze aan toe zijn, lossen we op als een dief in de nacht.
Uit recente cijfers blijkt dat 50% van de daters onder ons wel eens is geghost, terwijl hetzelfde percentage zich er zelf ook ooit schuldig aan heeft gemaakt. Voer voor psychologen, die er middels achter zijn dat niet iedereen hetzelfde risico loopt om geghost te worden of zelf een ander te ghosten. Wie vormen dan wel een doelwit en valt daar nog iets aan te doen?
Apps werken relatieshoppen in de hand
Ben je actief op een datingapp? Grote kans dat je regelmatiger ten prooi bent gevallen aan ghosting dan gemiddeld. Als gebruiker van de app ben je zowel consument als product, waardoor de virtuele datingwereld soortgelijk wordt aan een marktplaats. Het filteren van anderen op basis van bepaalde kwaliteiten, maakt dat er een zogeheten ‘cadeaubon’ mentaliteit ontstaat. Ontbreekt het iemand aan zekere ‘must-haves,’ dan blijft hij/zij in de winkel liggen, gaat in de uitverkoop of wordt al snel geretourneerd. Onderzoekers noemen dit ook wel relatieshoppen, waarbij de overtuiging heerst dat een goede relatie een kwestie is van swipen naar het juiste profiel, in plaats van inzet en de wil om iemand echt te leren kennen.
Bevalt ‘het product’ niet, gaan we door naar de volgende. Het liefst zo snel mogelijk en zonder al teveel investering in pijnlijke en ongemakkelijke gevoelens of situaties. Waarom zouden we ook? Die nagenoeg onbekende van het wereld wijde web kan met één druk op de blokkeerknop omzeilt worden, zodat we ons weer gauw in de volgende vluchtige affaire kunnen storten.
Destiny daters maken zich eerder schuldig aan gohsting
Toch gaan we niet allemaal massaal in rook op wanneer het ons even te heet onder de voeten wordt. Een open deur, niet minder interessant om te weten, is dat we er als single onbewust bepaalde theorieën/patronen op nahouden, die bepalend zijn voor ons dategedrag. Zo kunnen er groepen worden onderscheiden, die geloven in het lot en eeuwig op hun enige echte soulmate wachten, terwijl anderen er minder zeker van zijn dat die ene ware bestaat en uitgaan van meerdere grote liefdes.
Laatstgenoemde groep blijkt vaker bereid te werken aan een relatie om deze te laten slagen. Toen een reeks wetenschappers aan de universiteit van Dartmouth een reeks vrijwilligers van midden dertig naar hun theorieën en perspectieven op ghosting vroegen, vonden ze dat degene die in het lot geloofden ghosting 63% keer zo vaak accepteerden als een manier om een (lange termijn) relatie te beëindigen, dan degene die hier niet in geloofden. Daarbij waren ze 24% minder geneigd om slecht over hun ghoster te denken en in 43% van de gevallen vaker zelf de ghoster. Een andere studie aan de universiteit van Houston liet daarnaast zien dat zogeheten ‘destiny daters’ minder zorgen en berouw toonden over de eventuele schade die het ghosten een ander kan berokkenen.
Gohsting wordt volgens de psychologie veelal ingezet door mensen met een angst voor verbinding en intimiteit. Onderzoekers aan California State University lieten zien dat met name een vermijdende hechtingstijl, waarbij gevoelens worden onderdrukt en partners moeite hebben zich kwetsbaar op te stellen, ghosten in de hand werkt om emotionele afstand te bewaren.
Angstig gehechte singles met een verhoogde mate van angst voor verlating, lopen daarentegen meer risico om geghost te worden.
Zie je al spoken? Gelukkig is er ook nog een heel groot gedeelte van de populatie, die niets moeten hebben van al deze hedendaagse spookjes en meer ophebben met sprookjes. Eind goed, al goed.