Waarom geld en liefde moeilijk samen gaan

Marie-Jose Bosch | dinsdag 29 oktober 2019

Geld en liefde gaan niet goed samen. Binnen relaties is het een bron voor ruzies en ergernissen. “Ruzie om geld gaat nooit alleen over geld” aldus socioloog Joke de Walle, auteur van het boek ‘Gedoe om geld’. Ze deed onderzoek naar de impact van geld op liefde door dertig stellen hierover te interviewen. Haar conclusie is dat onenigheid over geld eigenlijk gaat over zeggenschap, zelfstandigheid en macht. Wie betaalt bepaalt. 

Koppels hebben verschillende manieren van omgaan met geld binnen een relatie.

Alles op 1 hoop

Het lijkt erg praktisch en ook wel romantisch om een gezamenlijke rekening te openen en voortaan alles te delen. We zien dat de gezamenlijke rekening onder stellen steeds populairder wordt: In 2018 had 79% van de stellen een gezamenlijke rekening tegenover 74% in 2017 (bron: https://www.nibud.nl/beroepsmatig/rapport-geld-en-relatie-2019/) . Is dit echter nou wel zo’n goed idee? We hadden ooit een eigen bestedingspatroon en inkomstenbron. Met de ontwikkeling van je relatie en het invlechten van financiële zaken tot gevolg, bemoeit de ander zich opeens met jouw uitgaves.

Met een verschil in inkomsten èn in uitgaven is dit voor koppels vragen om discussie.
Een oud-collega van mij wilde ooit een bootje kopen en moest hiervoor een heuse campagne voeren bij zijn vriendin. Wat zijn de voor- en nadelen van een boot? Kan je de boot straks nog goed verkopen of zijn we het geld kwijt? Naar welk type boot ‘mocht’ hij überhaupt kijken en ga zo maar door. Andersom moest zij ook toestemming vragen om kleding en schoenen te kopen. Dat deed ze niet altijd en dan was hij weer boos. Ze zijn niet meer bij elkaar…

Alles gescheiden

Ook na al een aantal jaren gelukkig samen te zijn, kiezen stellen er soms voor alle financiële zaken strikt gescheiden te houden. Men wil niet afhankelijk worden van elkaar en het voelt soms het meest eerlijk om alles apart te houden. Toch blijft het gek om elkaar een tikkie sturen na een gezamenlijke taxirit, of voor een gezamenlijk cadeau voor je moeder geld te vragen aan je partner. Hoe werkt dit als je samen op vakantie wil maar de een kan hier veel meer aan besteden dan de ander?
Zelf heb ik tijdens het winkelen met mijn ex-vriend hier wel eens een vervelend gevoel aan over gehouden. Hij verdiende veel meer dan ik en kocht rustig schoenen van € 500,- wat toen ongeveer mijn hele shop-budget voor een maand was. Bij het borrelen achteraf stuurde hij me wel een betaalverzoek voor het glas wijn dat hij voorgeschoten had. 

Hoe zorg je ervoor dat geld jullie liefde niet besmeurt? Zoals bij heel veel dingen in relaties is communicatie ook hier het toverwoord. Praat er over met elkaar en wees eerlijk over je gevoel hierbij. Maak duidelijke afspraken en wederom praat erover als blijkt dat de voorgenomen afspraken toch niet goed werken. Had ik mijn ex-vriend verteld dat ik zijn tikkie voor een glas wijn flauw vond dan waren dingen misschien anders gelopen. Zet je trots en ego opzij en spreek je uit.