(schoon) Familie; we hebben ze niet voor het kiezen!

Merel Nijman | woensdag 08 december 2021

Voor de een is familie een warm bad vol liefde, voor de ander is het een bron van boosheid. We hebben familie immers niet voor het uitkiezen. En daarnaast komt ook nog de schoonfamilie, waar je maar een goede band mee moet hebben voor je partner. Maar wat als dat niet zo is? Wij leggen je in deze blog uit wat je kan doen aan een slechte (schoon) familieband!

Eigen familie

De band met je eigen familie wordt al gevormd vanaf de dag dat je geboren bent. Je hebt al een hele history samen, maar dit betekent ook dat er al erg veel gebeurd kan zijn. Hierdoor verschilt het heel erg per persoon hoe de band met zijn/haar familie is. Hier heb je immers wel mee te dealen, of niet?

Doorbreken of eraan werken?

Als je meer ongelukkig dan gelukkig wordt met je eigen familie kan je er ook voor kiezen om deze band te doorbreken. Maar dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan en kan gepaard gaan met veel emoties. Wij zijn echter een voorstander van werken aan relaties. Vaak kan je dit niet alleen, dus ga op zoek naar een ervaring psycholoog, psychotherapeut of coach. 

Familieopstelling

En hele effectieve methode is “familieopstelling”. Een familieopstelling is een methode om inzichten te krijgen in jouw relaties. Het brengt in kaart wat jouw rol is in het systeem – in dit geval jouw familie – waar je je in bevindt. Je ontdekt hoe jij en de anderen in het systeem elkaar beïnvloeden en met elkaar communiceren en leert patronen te herkennen. Een zeer ervaring psycholoog, gespecialiseerd in familieopstellingen, is Dorien de Vries. Wij hebben hele positieve ervaringen met haar. 

Terug naar de Schoonfamilie 

Je schoonfamilie ligt net wat anders dan je eigen familie. Het komt wel overeen dat je deze ook niet voor het kiezen hebt, je krijgt ze gratis bij je partner 😉 Zolang je samen met je partner bent zit je dus ook aan je schoonfamilie vast. Super fijn als dit een goede match is, maar wat als dat niet zo is? Je kan namelijk moeilijker afstand nemen van je schoonfamilie omdat je partner hierbij ook betrokken is. Daarom hebben wij hiervoor een paar tips voor jou op een rijtje gezet!

1. Respecteer de band van je schoonfamilie met je partner: Jouw partner blijft tenslotte altijd hun kind(je)

2. Zoek overeenkomsten: hoe verschillend jullie ook zijn, er zijn altijd wel raakvlakken te vinden!

3. Wees beleefd als het om kleinkinderen gaat: ouders van getrouwde volwassenen willen meestal graag kleinkinderen, en als die er zijn willen ze die vaak zien. Dus sta de grootouders speelruimte toe ☺ 

4. Steun elkaar in moeilijke situaties: Het is ontzettend lastig als je partner niet goed met jouw familie overweg kan. Hoewel dit niet altijd makkelijk is, is het wel belangrijk om ook je partner te steunen. Dat geldt natuurlijk ook andersom! Heeft jouw partner aangegeven dat hij of zij echt niet kan omgaan met een bepaalde situatie? Maak dit bespreekbaar en probeer hierin een middenweg te vinden.

Duss.. nu de feestdagen er weer aankomen kan je met deze tips beter omgaan met je (schoon)familie, als dat nodig is! Anders; geniet extra veel van de fijne tijd met jouw (schoon) familie!