Hoe singles zich blindstaren op de verkeerde eisen

Marie-Jose Bosch | woensdag 15 januari 2020

Singles op zoek naar de liefde hebben vaak eisen waar een potentiële partner aan moet voldoen. Niets mis mee behalve als het je in de weg gaat zitten van het herkennen van een liefde:

  • Hij moet wel langer zijn dan 1.85m
  • Ze moet wel echt knap zijn
  • Hij moet lid* geweest zijn
  • Ze moet zorgzaam zijn èn onafhankelijk
  • Hij moet lekker haar hebben
  • Ze mag me niet claimen maar moet wel er zijn als ik thuis kom

En ga zo nog maar even door. Singles hebben soms onmogelijke en echt onredelijke eisen aan een partner. Zaken die er totaal niet toe doen als ‘lekker haar’, maken dat er met oogkleppen op wordt gezocht, en geloof me, dan zie je niet zoveel. Dit is nog wel uit te leggen aan singles en we motiveren ze om toch op date te gaan ook al heeft hij minder haar op zijn hoofd dan zij in eerste instantie zou willen.

Moeilijker is het om iemand te doen inzien dat hij of zij onredelijk is. ‘Ze moet wel echt heel knap zijn’ zegt hij. Moeders mooiste is hij zelf niet bepaald, hoe leggen we dit tactisch uit? ‘Ik wil niet dat hij al kinderen heeft’ zegt ze. Ze is zelf 40 en hoopt nog een gezin te stichten met een man van maximaal 45.

‘Hij moet wel lid geweest zijn bij het corps.’ Ze is inmiddels 61 en al lang niet meer het knapste meisje uit de kroeg, maar in haar hoofd is ze dat nog wel. ‘Waar zijn al die mannen toch? Ze stonden altijd voor me in de rij!’ Ze ziet nog niet in dat 35 jaar later haar kaarten heel anders geschud zijn.

We hebben soms een totaal verkeerd beeld van hoe we in de markt liggen. Hoe komt dit toch? Waarom willen we een league hoger spelen als we dit niveau eigenlijk niet halen en we dus de hele tijd verliezen?

Omdat het makkelijker is. 

Het is veel makkelijker om niet kritisch te zijn op jezelf maar op een ander. Als je echt naar jezelf kijkt en wellicht hiervoor hulp inschakelt van anderen, word je bewust onbekwaam en dat kan heel pijnlijk zijn. Dat betekent ook dat je aan het werk moet met jezelf en dat is moeilijk. Veel makkelijker is het dan om als een soort Calimero naar de wereld te kijken en het vooral allemaal heel oneerlijk te vinden.

Omdat het veilig is.

Meedoen in een league waarin je niet kan winnen betekent ook dat je nooit echt hoeft mee te doen. Door altijd verliefd te worden op een onhaalbare liefde hoef je je ook nooit open te stellen. Je hoeft er ook geen moeite voor te doen want dat heeft toch geen zin. 

Maar het is echt waar, op ieder potje past een dekseltje. Samen met onze klanten mogen wij de mooie reis maken tot bewust worden, weer plezier krijgen in het daten en openstaan voor die leukerd die je anders wellicht voorbij gelopen was. Ze gaan echt weer meespelen en zien in dat er in hun eigen league ook best wel wat te halen valt.

Ander voordeel van het spelen in je eigen league? Winnen!!

*Lid (geweest) zijn bij een studentenvereniging bij voorkeur het corps.

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.