De vijf signalen van Cuffing Season

Roos van Ginkel | vrijdag 02 oktober 2020

De vijf signalen van Cuffing Season. De dagen worden korter en de nachten worden kouder, we gaan weer richting de winter. We blijven allemaal het liefst binnen, we zijn liever samen dan alleen en we willen sneller settelen. Want wie wil er nou alleen zijn tijdens kerst? Vanaf oktober begint ‘cuffing season’. Maar wat is dat nou precies en aan welke vijf punten herken je zo’n relatie?

Wat is cuffing season?

Wanneer het weer vroeg donker is, de verwarming aan staat en mensen het liefst Netflix willen binge-watchen, is het tijd voor cuffing season. In dit seizoen gaan mensen zich sneller aan elkaar binden omdat ze niet alleen willen zijn. Cuffing is dan ook een afgeleide van handcuffing, oftewel “handboeien”. Datingapp Badoo heeft ook onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Wat blijkt? In de winter stijgt het aantal matches voor vrouwen met maar liefst 105% en voor mannen met 58%. Daarnaast gaf 71% van de gebruikers toe in de wintermaanden naar een maatje te zoeken, omdat dit het meest romantische seizoen van het jaar is. Daarnaast heeft ook Facebook onderzoek gedaan naar relaties in de winter. In de maanden rondom feestdagen veranderen meer mensen hun relatiestatus naar “in een relatie” dan in andere maanden èn veranderen minder mensen hun relatiestatus naar “single”. Zou dit toeval zijn?

We zijn allemaal opzoek naar geluk

Is cuffing season ook te verklaren? Ja. Er is namelijk een genetische noodzaak om in de winter te settelen. In onze jager-verzamelaarstijd hadden we een grotere overlevingskans als we die samen doorbrachten. Met zijn tweeën had je destijds namelijk een grotere kans op het vinden van voedsel. Daarnaast heb je in de wintermaanden een gebrek aan zonlicht. Daardoor neemt de aanmaak van melatonine toe, terwijl je serotonine juist afneemt. Hierdoor wordt je sneller moe en ben je minder vrolijk. Ook heb je meer behoefte aan veiligheid en iemand die je gelukkig maakt. Deze behoeftes zorgen er dus voor dat je sneller wilt settelen. 

De vijf signalen van Cuffing Season

Hoe kunnen we zo’n relatie nu herkennen? Aan 5 tekenen:

  1. Jullie maken geen afspraken voor de lange termijn. Hierbij heb ik het niet over het plannen van jullie trouwerij, maar wel over het plannen van bijvoorbeeld een vakantie of een concert in de zomer. Als je echt verliefd bent, zul je vaker dingen vastleggen in de toekomst. Wil de ander dit niet? Red flag nummer 1. 
  2. De dates die jullie hebben bestaan vooral uit ‘Netflix en Chill’. Maar daar is ook alles mee gezegd. Als jij voorstelt om iets samen naar buiten te gaan of af te spreken met vrienden is het antwoord altijd nee. Het enige wat de ander met je wil doen is op de bank liggen, films kijken en seksen. 
  3. Zoals bij punt 2 al beschreven is, jullie relatie is vooral gebaseerd op seks. Veel seks. Begrijp me niet verkeerd, seks kan belangrijk zijn in het hebben van een goede relatie, maar een relatie die gefundeerd is op seks, houdt jullie waarschijnlijk niet bij elkaar. Vraag jezelf daarom dan ook af, is de seks een goede toevoeging óf is seks alles wat er tussen jullie is?
  4. De ander laat soms dagen, dan wel weken niks van zich horen. Als iemand verliefd is duurt het echt niet langer dan 24 uur om op een bericht te reageren. Doet jouw lover dit wel? Grote kans dat dit geen echte liefde is. 
  5. De ander wilt je niet voorstellen aan familie. Ondanks dat de wintermaanden veel familie activiteiten met zich mee brengt, neemt de ander je niet mee. Heb je ook zijn vrienden nog niet ontmoet? Grote kans dat dit een cuffing relatie is.

We willen ons allemaal geliefd en gewaardeerd voelen. Als de winter weer op komst is voelen we nog meer drang om te settelen, dat an sich hoeft niet erg te zijn. Maar het is wel vervelend als jij denkt de liefde van je leven te hebben ontmoet, terwijl de andere puur settelt voor gemak. Kon je je in alle 5 bovengenoemde punten vinden? Misschien moet je je dan eens afvragen of die persoon het wel voor je is. Never settle for less, daar ben je te leuk voor!

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek