Alleen zijn, een kunde of een gave?

Marie-Jose Bosch | woensdag 15 april 2020

Alleen zijn, voor de een een nachtmerrie voor de ander een verademing. Hoe komt het toch dat we verschillend omgaan met alleen zijn? In de basis zijn we allemaal sociale dieren en hebben we elkaar nodig om te overleven. Verschillende wetenschappers komen met verschillende redenen.

Intelligentie

Kunnen intelligente mensen makkelijker alleen zijn? Volgens sommige wetenschappers zoals Ann Clarkson wel. Intelligente mensen denken sneller en anders dan minder intelligente mensen. Ze voelen zich daarom anders dan de meeste mensen en vinden minder makkelijk aansluiting. Als gevolg hiervan hebben ze geleerd meer alleen te doen.

Een ander gevolg van een hoog IQ is dat je anderen minder nodig hebt. Slimme mensen kunnen uitdagingen makkelijker alleen aan dan minder slimme mensen. Relaties zijn minder belangrijk want je kan het wel alleen. Althans volgens de “savannah theory of happiness” van Kanazawa en Li.

Dat de ene persoon beter alleen kan zijn dan de ander kan dus te maken hebben met een hoge academische intelligentie. Gelukkig sluit het een het ander niet uit en kunnen slimmeriken ook hele gezellige en sociale mensen zijn. Het helpt daarbij wel om je te bevinden onder gelijkgestemden.

Hechting

Veel zal ook te maken hebben met je jeugd. Ben je opgegroeid in een veilige omgeving waar je kan vertrouwen op je omgeving, dan durf je makkelijker te bouwen op anderen. Samen zijn met anderen is dan iets fijns en vertrouwd. Heb je minder positieve ervaringen op dat vlak dan zal het moeilijker zijn anderen te vertrouwen en toe te laten en ben misschien liever alleen.

Er is geen simpel antwoord te geven op de vraag waarom sommigen makkelijk alleen zijn en anderen niet. De mens zit te complex in elkaar en er zijn te veel externe factoren die dit beïnvloeden. Wat we wel allemaal gemeen hebben is dat niemand in totale isolatie kan leven. We zijn er voor gemaakt om samen te leven.

Ben je het zat om alleen te leven en wil je graag iemand ontmoeten? Schrijf je nu in voor een vrijblijvende kennismaking.