De 5 talen van de liefde

Marie-Jose Bosch | dinsdag 21 januari 2020

Gary Chapman benoemt 5 talen van de liefde. Uiteraard zijn er naast de talen vele dialecten maar er zijn 5 echte talen te onderscheiden. Hierbij heeft Chapman het overigens over langdurige liefde en niet over verliefdheid. Als je verliefd bent spreek je immers wartaal. Met je roze bril op je roze wolk verklaar je je crash perfect volmaakt en gaat alles vanzelf. Als na gemiddeld 3 maanden tot 2 jaar, de roze wolk van verliefdheid helemaal verdwenen is, dan blijft de liefde over. Tenminste dat hoop je. 

In de liefde spreken we allemaal onze eigen taal. Om elkaar te begrijpen is het wel fijn als je elkaar kan verstaan en je begrijpt wat de ander gelukkig maakt. Het is toch zonde als jij je stinkende best doet op een mooi cadeau voor haar terwijl ze hier niet blij mee is?

Dit zijn de 5 talen van de liefde: 

 1. Positieve woorden
  Als dit jouw liefdestaal is, wil je niets liever dan complimenten horen. Het horen van de woorden ‘ik hou van je’ of ‘wat zie je er goed uit’ zijn erg belangrijk voor je. Beledigingen kunnen je gebroken achterlaten en dit zal je niet snel vergeten.
 2. Samen zijn
  Als je deze liefdestaal spreekt, wil je de onverdeelde aandacht. Een avond bij de open haard met een wijntje is het toppunt van geluk. De aanwezigheid van je partner is essentieel, maar dan moet hij er ook écht zijn: hij moet – bij wijze van spreken – alles uit zijn handen laten vallen om er voor jou te zijn. Niet opletten, afspraken uitstellen en niet luisteren valt beslist niet in goede aarde.
 3. Cadeaus krijgen
  Dit is geen uiting van materialisme. De spreker van deze taal geniet vooral van het feit dat je attent bent en van de inspanning die getoond wordt om aan een heel persoonlijk cadeau te komen. Het gebaar bewijst dat de ontvanger gewaardeerd wordt. Een gemiste verjaardag of een overhaast gekocht cadeau is funest.
 4. Dienen
  Kan stofzuigen een uiting van liefde zijn? Absoluut! Alles wat je doet om de lasten te verlichten van de persoon die deze liefdestaal spreekt, wordt gezien als een blijk van liefde. De woorden die hij het liefste hoort zijn: ‘Wacht, laat mij dat maar even doen’. Luiheid, beloften niet nakomen en hem nog meer werk bezorgen, zal je niet in dank worden afgenomen.
 5. Lichamelijk contact
  Dit gaat niet alleen over seks. Sommige mensen raken anderen vaker aan en hebben ook meer behoefte aan een knuffel, een schouder om op uit te huilen, hand in hand lopen, ….. Je fysieke aanwezigheid en toegankelijkheid zijn cruciaal, terwijl verwaarlozing of misbruik onvergeeflijk is.

Benieuwd wat jouw liefdestaal is? Doe hier de test: https://liefdestalen.nl/test-je-liefdestaal/

Meld je nu aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.